Кметът Иван Алексиев проведе среща с официалния представител на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн. Поводът за срещата е мисията, която УНИЦЕФ провежда в Бургаска област с цел да бъдат обсъдени нивата на готовност и нуждите от подкрепа на принудените да напуснат Украйна бежанци, включително тези в неравностойно положение, деца и юноши.

„Видяхме Вашата усърдна работа и създаването на координационен център в помощ на бежанците само една седмица след започването на военните действия. Желанието ни да се срещнем с Вас и екипите е, за да се запознаем с трудностите и предизвикателствата, които срещнахте, както и да обсъдим възможностите за бъдещо партньорство“, каза Кристина де Бройн по време на срещата.

В помощ на украинските деца бежанци, Община Поморие първа в региона отвори спортните клубове за украинските деца. В пункта за хуманитарна помощ и информационно обслужване бяха обслужвани около 120 украински граждани на ден, на които се предоставяха безвъзмездно дрехи, обувки, хранителни продукти и хигиенни принадлежности. Отворен бе Център за психологическа подкрепа и бе организиран обучителен курс по български език за деца и ученици, подали заявления за прием в училища на територията на община Поморие.

Към момента на територията на община Поморие пребивават около 900 украински бежанци, като настанените в хотели са около 200 човека, а настанените в частни домове около 700 човека.

Детският фонд на обединените нации (УНИЦЕФ) планира доставянето на материали за детско развитие, включително игри и спортни принадлежности, които ще бъдат предоставени в училища и детски градини в община Поморие.

„Изключително сме благодарни за всяка помощ и съм уверен че предстои едно ползотворно партньорство между нас.“, завърши срещата кметът Алексиев.