Дори и да забравим за войната, имперските интереси, хронология, факти, събития, дали паметта ни ще бъде по друга? Ще помним ли предците си, стремежът им към независимост. Осъзнатото им чувство за национална принадлежност. Бунтът им срещу една закостеняла феодална система, спираща предприемчивия човешки дух, в която определени етноси заемат най-ниското стъпало в обществото. Свободата е правото на избор, изпитание за волята и е само за силния.

145 години от нашата свобода ние сме все още тук, за да преклоним глава пред корените си и да почетем паметта на хората, отдали живота си, за да го има Анхиало, за да я има България.

Това бе част от словото, прозвучало днес по повод 145-годишнината от Освобождението на Поморие. Словото в памет на всички знайни и незнайни войни, дали живота си за свободата на Анхиало, бе подготвено от Надежда Стойкова – уредник в Исторически музей – Поморие. Протойерей Борис Георгиев от храм „Свето Рождество Богородично“ отслужи благодарствен молебен, след което пред паметните плочи на участниците в Освободителната война кметът на община Поморие Иван Алексиев и председателят на Общински съвет Адам Адамов поднесоха венци. Венци и цветя бяха поднесени и от общински съветници, общественици, жители и гости на града, присъстващи на общоградското поклонение.

През борбата за независима държава и стремежа към независима българска църква в нашата памет се съгражда пантеонът на родолюбието и свободата. Именно затова снощи, в навечерието на празника, беше проведена и беседа относно построяването на църквата в центъра на Поморие „Свето Рождество Богородично“. Храмът е съграден през 1890 г. от първомайстор Уста Генчо Кънев. Изключително интересният разказ за създаването на светата обител и за делото на майстора беше представен в залата на Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ от доктор – архитект Милен Маринов и Люба Цанева – историк и специалист Възрожденско изкуство.