Доц. д-р Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет на Софийския университет, и доц. д-р Павел Павлов - зам.-декан по учебна дейност на факултета, ще представят две публични лекции в Центъра за съвременно изкуство и библиотека на Бургас. Събитието ще се проведе на 13 февруари, понеделник, от 17.30 часа.

Инициативата се провежда в навечерието, когато Църквата спомня Успението на св. Константин-Кирил.Затова и публичните лекции обхващат темите „Заветът на св. Константин-Кирил за България“ и „Библията на български език“. Това е първото от поредицата събития, с които морският град ще отбележи вековния юбилей на Богословския факултет.

Още през новата учебна година във Филиала на Софийския университет в Бургас ще се подготвят студенти в две направления – „Религия и теология“ и „Музикално и танцово изкуство“. За първи път тук се разкрива и специалност „Църковна археология“.

„Цялата 2023 година ще премине под знака на вековния юбилей на Богословския факултетна СУ „Св. КлиментОхридски“ и Филиала на Алма матер в Бургас. От 1923 до ден днешен той стои като символ на духовното образование в България. Ние сме щастливи, че сме поколението, което ще отбележи достойната годишнина. Официалната дата на честването е 10 март, но през цялата година ще има интересни събития. Това е един хубав повод да се разтворят архивите и да се проследи историята на изминалото столетие, но и да поговорим за настоящето и бъдещето. Интересни инициативи ще се случат и в Бургас. Ние ще се срещнем с бургазлии броени дни след големия празник.”, коментира доц. д-р Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет.

На първата среща с бургазлии ще си поговорим за „Заветът на св. Константин-Кирил за България“. Него и брат му св. Методий наричаме равноапостоли. Просветителското дело на светите братя е толкова велико, че Църквата ги канонизира като светци, а днес са приети от всички християни като „покровители на Европа“. Ние, като българи, трябва да се грижим за светлата памет на братята .”, сподели още доц. д-р Ивайло Найденов.