Обикновено през февруари - другото му наименование е - Малък Сечко - времето е зимно. Въпреки че средните температурите са по-високи от януарските в Северна България и високите полета те са близки до нулата, а в южните райони средната месечна температура е плюс 3, плюс 4 градуса, съобщава "Труд".

Очаква се тази година за Балканите средните температури през февруари ще бъдат близки до обичайните (климатичните норми), които са - средни минимални за населените места: от минус 5 до 0 градуса и средни максимални от 4 до 9 градуса.

Средните валежи ще бъдат по-малко от нормалните, като повече ще вали в южните райони от страната.

През първите дни от месеца, в периода 2 до 4 февруари, ще вали сняг, с нова снежна покривка в населените места до 3-7 см, като най-слаби ще бъдат снеговалежите в южните райони и в Добруджа.

Дневните температури ще стойности до 4,7 градуса. Ще последват няколко дни до 6 февруари, през които ще има намалени видимости и ниски температури. Повече ще бъдат облаците в низините, където сутрин мъглите ще са често явление. На 7 и 8 февруари ще превали отново сняг, с по-интензивни валежи в Добруджа и в централните райони.

От 10 февруари мъглите и ниските облаци отново ще залеят равнините. През второто десетдневие, от 14 до 16 февруари се очакват снеговалежи. В края на второто и началото на третото десетдневие, в периода 19 до 21 февруари, се очакват интензивни снеговалежи с натрупване на сняг в населените места до 10,12 см. През следващите дни, до 24 февруари, ще бъде мразовито, с ниски сутрешни температури, под минус 10 градуса и отрицателни дневни температури. От 24 до края на февруари във височина ще се затопли с чести мъгли в ниските места и слънце в планините.

В годините най-ниските показания през февруари са отчетени в Севлиево - минус 35 градуса, в Исперих и Кнежа минус 32 градуса, във Видин, Чирпан, Горна Оряховица - минус 31. Много студен е бил месецът през 1929 г., когато Черноморско крайбрежие замръзва. Рекордни студове са отбелязани и през 1944, 1950 и 1954, както и 2005 и 2012 г.

Геопрогноза

Магнитни бури в началото и в края

Месецът ще започне с усилена геомагнитна активност, която ще се задържи с високи нива до 10 февруари, с условия за слаба буря на 9 февруари. От 11 до 17 февруари постепенно ще отслабва. Земното магнитно поле ще се успокои. В периода от 18 до 25 февруари се очаква временно повишен интензитет, с временно усилване на геомагнитното поле на 21 февруари. До края на месеца геомагнитната активност ще бъде със средна интензивност. На ширините на Балканите не се очакват геомагнитни бури. На 28 февруари има условия за слаби геомагнитни бури на Балканите.

До средата на месеца дневният участък от денонощието е около 10 часа, а до края на месеца става около 11 часа. С увеличаването на деня растат и броят на слънчевите часове. Първите плахи опити на пролетта се проявяват най-често към края на месеца.

Народна метеорология

Котка на припек – студен март

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За февруари народната метеорология гласи:

Малък Сечко ако е топъл, Великден ще е студен. Ако през февруари котката се препича на слънце, то през март ще се крие на топло. Ако прогърми през февруари, то храните ще са скъпи, а годината ще е дъждовна.

Ако на Трифоновден (първи февруари) вали дъжд, то пролетта ще е дъждовна, кошерите ще са пълни, а ако вали сняг на този ден, лятото ще е дъждовно, царевицата също ще е добра.