В Министерството на здравеопазването постъпват сигнали от граждани за недостиг в аптечната мрежа на лекарства. През последния месец сигналите са били за недостиг на два медикамента, използвани за инхалации, един – за понижаване на кръвната захар, един антидепресант, два инсулина, както и за нискомолекулни хепарини и антитромботични средства.

МЗ е в непрекъснат контакт с Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), която е компетентната в страната институция, осъществяваща надзор на пазара на лекарствени продукти. Съгласно българското законодателство, ИАЛ има механизмите за мониторинг и контрол върху веригата за снабдяване с лекарства.

При постъпване на сигнал в МЗ за липса или затруднение в осигуряването на даден лекарствен продукт на българския фармацевтичен пазар, МЗ разпорежда извършването на проверка по конкретния сигнал на ИАЛ. Съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, притежателите на разрешение за употреба или техни упълномощени представители са задължени да подават към ИАЛ уведомления в случай на временно или постоянно преустановяване на продажбите на даден лекарствен продукт на пазара.

За преодоляване на недостига на определени лекарствени продукти законодателят също така е предвидил създаването на Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък (СЕСПА), която се администрира и поддържа от ИАЛ.

След извършване на анализ чрез СЕСПА, ИАЛ изготвя, актуализира и поддържа Списък на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, за които е установен недостиг на територията на страната. Списъкът се публикува на интернет страницата на ИАЛ и за периода му на действие включените в него лекарствени продукти не могат да се изнасят от страната.

По този начин се възпрепятства възможността за създаване на дефицит на дадени лекарствени продукти за определени аптеки, при условие че същите са налични в складовете на търговците на едро в страната и са в достатъчно количество, за да задоволят нуждите на вътрешния фармацевтичен пазар.

Системата функционира от началото на ноември миналата година, като през последните месеци МЗ извърши детайлен анализ на работата ѝ и към момента се обсъжда надграждане и усъвършенстване на някои от функционалностите на системата. По този начин ще се даде възможност за по-всеобхватно преодоляване на възникващ временен недостиг на лекарствени продукти в аптечната мрежа, допълниха от МЗ.