Убеден съм, че сме задължени да работим за коригиране на данъците за придобито имущество и върху моторните превозни средства в посока намаляване в община Царево, обяви общинският съветник от опозицията Емил Пейчев. Той постави темата на последната сесия на местния парламент в морската община.

„Данъкът за придобито имущество в Община Царево е на ниво от 3%. Иначе казано, той достига възможния максимум. Данъкът върху моторните превозни средства също е близо до „тавана“.

Това са едни от най-високите данъци не само в Бургаска област, а изобщо в цялата страна.

На последната сесия на Общинския съвет се наложи да гласуваме отново Наредбата за местните данъци и такси, за да избегнем едно дело в съда на 8 декември, до което се стигна, защото същата тази наредба назад във времето не е била публикувана по надлежен ред.

Няма да навлизам в подробности по този казус. Така или иначе гласувахме наново наредбата. Но ме впечатли това, че в нея двата данъка, за които ви споменах , останаха на същите непосилно високи нива. Механично ги преписахме.

Няма никакви мотиви, икономически или юридически да се облагаме сами с толкова високи данъци.
Вярно е, че тези нива са били въведени още през 2008 год., но е вярно, че в момента за хората от Царево и съставните е трудно да се справят с такава данъчна тежест.
Убеден съм, че сме задължени да работим за коригиране на тези данъци в посока намаляване. Икономическата логика е такава.
Не искам да обидя никого, но не смятам, че Царево е най-богатата община в България и затова не би трябвало част от данъците ни да са едни от най-високите в страната“, смята Пейчев.