За първи път в човешката история над половината от световното население живее в градове. Въз основа на настоящите прогнози, две трети от човечеството може да живее в градски райони до 2050 г. Градовете са основен двигател на изменението на климата, отговорни за около 75% от всички емисии на въглероден диоксид в световен мащаб. Но в същото време те са особено уязвими към неговите ефекти. Вътрешни и крайбрежни наводнения, топлинен стрес, екстремни валежи, суши, недостиг на вода и повишено замърсяване на въздуха са само част от очакваните въздействия.

Изграждането на устойчивост срещу изменението на климата ще бъде едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени местните власти през този век. Базираните на природата решения са един от начините, по който може да се отговори на това предизвикателство: те се отнасят до действия, които се основават на природата и същевременно смекчават изменението на климата, като спомагат за изграждането на устойчивост срещу свързани с климата и природни опасности.

Градските и крайградските дървета и гори са едно такова решение. Поради тази причина Икономическата комисия за Европа на ООН (UNECE) стартира „Предизвикателството за дърветата в градовете“ през 2019 г. Тази инициатива приканва кметовете и местните власти по целия свят да дадат обещание за засаждане на дървета и да си поставят цели, за да направят градовете си по-зелени и по-устойчиви.

Предизвикателството на Икономическата комисия за Европа на ООН (UNECE) „Дървета в градовете“ е глобално, чиято цел е да направи нашите градове по-приятни за живеене, по-здравословни и устойчиви на климата. В рамките на инициативата кметовете официално се ангажират да засадят предварително определен брой дървета в своите градове и да засилят устойчивото управление на градските и крайградските дървета и гори. Предизвикателството също така предоставя международна платформа за обмен на най-добри практики и опит в градското горско стопанство.

Град Бургас се присъедини към предизвикателството като се ангажира с устойчивото управление на градските гори и зелени площи, за да насърчи устойчивото градско развитие и да подпомогне смекчаването и адаптацията към климатичните промени.

В ангажимента си към „Предизвикателството на дърветата в градовете“ общината подчерта необходимостта от укрепване на устойчивостта си към изменението на климата, подобряване на условията за живот и принос към целите на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. на ООН. Друг приоритет на Бургас е поддържането на имиджа му на „град на къси разстояния“, подкрепен от развитието на зелени инфраструктурни оси, които насърчават екологичното придвижване в града и осигуряват пешеходна свързаност на зелените и крайбрежни зони с градското ядро.

Повече информация може да намерите тук.

https://treesincities.unece.org/about-trees-cities#sthash.e1Tr03uZ.dpbs