Петцифрен код и ДНК-експертиза установили самоличността на украински пилот, чийто труп е изплувал край Царево преди месец. Случаят стана ясен днес, когато по повод професионалния празник на полицията беше награден главен инспектор Христо Ичев – началник сектор „Издирване“ към ОДМВР-Бургас.

Тялото на украинския военен е било престояло 2-3 месеца в морето. „Беше изхвърлен неустановен труп в района на Царево. Характерното за него беше, че беше с парашут. Беше направен оглед и отведен за аутопсия. Започнахме да работим по горещите следи или по това, което беше останало от трупа. Той бе в напреднал стадий на разложение. Според съдебния лекар около 2 или 3 месеца е престоял във водата. Трупът беше с откъснати крайници и обезличен. След подробен анализ на наличното от оборудването влязохме във връзка с колеги от клубовете по парашутизъм и парапланеризъм, от там с техни колеги, които са военни пилоти. Успяхме да разберем, че това е оборудване на военен пилот. Влязохме във връзка с командващия Въздушните сили на Украйна и разменихме информация. Изпратиха ни характерните данни за оборудването на техните самолети и на пилота, като ни насочиха към местата, на които трябва да видим от оборудването белези и цифри, които отговарят на типа самолет и най-вече на пилота. Най-трудно успяхме да намерим 5-цифрения код, който беше почти заличен от водата и от окислението. Установи се този номер, който подадохме към Украйна и в рамките на 2-3 дни успяхме да установим кой пилота.

Техен военен самолет СУ 124, който е с двама пилоти, е бил свален в района на Змийския остров пред Одеса, някъде в Черно море, следствие на което двамата пилоти катапултират. Пилотът, който намерихме, е с отрязани крайници, следствие на неправилен катапулт. Най- вероятно пилотът е починал от кръвозагуба, тъй като не се намериха и установиха други следи от нараняване по тялото. Направихме среща с представители на Украинското посолство, съдействаха за ДНК анализ от дъщерята на починалия и потвърдихме самоличността.“, разказа Христо Ичев.

Наградата, която днес той получи, е за цялостната му дейност по противодействие на нелегалната миграция през българо-турската граница. Той, заедно с комисар Марин Димитров, начаник отдел „Охранителна полиция и КАТ“, на база на много задълбочена работа и анализ предложиха изграждането на контролно-пропускателните пунктове. „Откакто те работят, а това е от средата на септември, до момента – кола с нелегални мигранти в Бургас не е влязла.“, каза днес директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.