Днес в сградата на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“ в София главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Богдан Теофанидис пусна в употреба пощенска марка „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“. Това съобщиха от "Български пощи".


Тя е с номинал от 3 лева и 30 стотинки, има специален пощенски печат, а тиражът е 5100 броя. Върху пощенското издание са изобразени 12 паметни роли на актрисата от стъпването й на сцената до нейния залез. Тахсин Ахмед е автор на марката, той е подбрал снимките, а централният образ на актрисата е нарисувал сам.

На представянето на марката присъстваха знакови актьори, певци и близки на Стоянка Мутафова. Всички бяха категорични в едно – нейният живот е извор на вдъхновение, а нейните дела – пример на съвременен будител.

Смехът винаги е бил нейната актьорска дреха. За едни Стоянка Мутафова беше госпожа „Стихийно Бедствие“. За други – закрилница и майка. Но за всички тя беше будител.

За да се помни примерът й образът на актрисата беше увековечен върху пощенска марка.

Дори и на 95 енергията не напуснала Мутафова, разказва Славчо Пеев.

8:45 „Отпред съм пред театъра, тя пристига с такси, слиза и вика – Славчо, никак не съм добре, едвам ходя, как ще играя – не знам. Представлението започна, качвам се горе – тича като кон, не могат да я спрат“, разказва Пеев.

Понякога тъжна, често усмихната, но винаги несломима. Такава ще я запомни Калин Сърменов.

„Покланяме се и аз я държа за ръката, трудно ходеше последните години. И като стигнем сцената тя ме пускаше. Казва – чакай, не, не. Тоест това трябва да си го изживее… и след това зад кулисите се носим пак на ръце“, разказа актьорът.