Не вярвам това да е така. Ще ви кажа защо. Защото няма основание за моето отстраняване, мисля, че това се видя по време на процедурата, която беше изключително забавна, във Висшия съдебен съвет. Ще ви кажа какво каза мой колега, докато течеше изслушването за отстраняването ми във финалната фаза. Каза: „Голям срам, какво ли си мислят колегите? 10-годишната ми дъщеря се обади и каза: Тати, гледам ви от 2 часа, много е смешно“. Явно е, че това няма как да стане, защото няма основание и защото единствената процедура, която би могла да се осъществи, не е в съответствие със закона, а тази, която е в съответствие, е Велико Народно събрание и промени в Конституцията. А това би било смешно и тъжно. Така главният прокурор Иван Гешев отговори на въпрос дали се чувства заложник за съставяне на правителство. Той даде брифинг в Поморие, където се провежда конференция на тема "Киберпрестъпност - пране на пари", организирана от фондация " Ханс Зайдел"

„Смешно, защото хора и политици, които говорят за съдебна реформа, за права на човека и т.н., явно нарушават същите тези принципи, защото принципът за разделение на властите едва ли може да се съвмести с това лично, понеже не харесваш или по някакви други причини, искат да отстранят председателя на ВКС, на ВАС или Главен прокурор. Тъжно е, защото това показва липса на държавност. Липса на държава, защото на всеки български гражданин е ясно, че основните проблеми в момента са войната, галопиращата инфлация, миграционният натиск, ситуацията с престъпността, икономиката, газа и други. Самият факт, че този въпрос някой би го повдигнал, означа, че има други цели, които не са интересите на българските граждани. Би означавало, че интересите на българските граждани са разменна монета, търговия на лични, политически, конюнктурни интереси“, добави главният прокурор.

На въпрос за разследване на гранични полицаи за участие в трафика на мигранти, Гешев заяви, че това е последствие от случващото се в системата.

„Говорих с един колега, изключителен професионалист от МВР, който много уважавам и е уволнен. Той каза, че в такива моменти, като през последните 2 години, а такъв момент не е преживевяван не само за МВР, но и почти за цялата правоохранителна система от 1990 година насам, правоохранителните институции в голямата си част, без съдебната власт, работят само единствено за сее си. Това беше цитат от висшестоящ полицай, изключителен професионалист. Той каза, че възстановяването на тази и другите институции ще отнеме поне 5 години до нивото, на което беше, а то не беше добре. Личната оценка на един професионалист. Затова е много тъжно това, което се случва, защото българските граждани не заслужават всичко това, което се случва. То можеше да не стане в такива размери, ако държавата си беше на мястото, ако взаимодействието между институциите не минаваше през призмата на личното его, харесване или нехаресване. Какво значение има дали харесваш някого, който е начело на една институция, или не го харесваш?! На тези хора се плащат заплати, за да работят в интерес на българските граждани. Това не е детска градина да кажеш няма да работя с председателя на НС например, защото не ми е симпатичен. Това не е израз на държавност, това не е признак на споделяне на европейски ценности. Това дали има полицаи – сигурно има, сигурно има замесени на всякакви нива държавни служители, включително и в съдебната власт. Въпросът е, че това е едно дребно последствие от всичко. Ние трябва да решаваме големия проблем, а не последствията. Ако се борим с последиците, никога няма да решим основния проблем. Проблемите са: взаимодействието между институциите, което почти изчезна, защото това е една машина, законодателството и дълбокото неразбиране как функционира правоохранителната система, дълбокото неразбиране на принципите на правовата държава, върховенството на закона, Конституцията и законите в страната.“, каза той.

„За съжаление нищо не може да се промени без политика, може да си удряш главата в стената, да се стараеш и в един момент на някой да обясняваш в Народното събрание – разберете, правите грешка, ще съсипете...Вие дори не подозирате какво и в какви мащаби се случи юли месец. Това е политическо решение, може да не е в интерес на гражданите, но е политическо решение. Да сте чули някоя сериозна група да е задържана – с повдигнато обвинение, не с ПР? Да сте чули? Отворете сайта на Специализираната прокуратура, той още съществува и вижте колко случая и колко присъди имаше на месец. Да, може да са недостатъчно, но имаше. Сега няма, няма. Доволни ли сте?! Някой е щастлив, но това не сте вие, не са българските граждани, не съм и аз. Като гледам какви коли карат някои...

Шест години поработихме да създадем нещо, което горе-долу е европейско – като специализираната структура. Шест години от моя живот и от живота на Сарафов изтекоха като...Това не е проблем за прокуратурата. Лошо е за гражданите, за държавата. Лошото е, че някой, ако иска да създава такава структура, никога няма да може да бъде мотивиран. Това беше показно – политическа екзекуция, която показа, че като работите ще ви се случи това – може да бъдете разселени из цяла България и не ни интересува дали работите или не. Никой няма да отиде да работи“, каза още Гешев.

„Делото за разследването за атаката срещу Български пощи е поверено за разследване в Националната следствена служба и е възложено на новосъздадения отдел „Киберпрестъпления“ . Изчерпателна информация за постигнатото от нас в хода на разследването и разгласяването по принцип би могло да се случи само с разрешението на конкретния наблюдаващ прокурор. Това, което мога да кажа, че разследваме много активно, разследваме всички версии, включително атака от страна на хакери или структури, намиращи се на територията на Русия. Ако трябва да бъда максимално откровен и повече не мога да споделя е, че водеща е именно тази версия – хакерска атака с цел дестабилизация, от страна или на структури, или на руски хакери от територията на Руската федерация.“, каза Борислав Сарафов.