Дрогираните и пияни шофьори рецидивисти да бъдат наказвани или със спиране на колата от движение на паркинг, или с конфискуването й без значения чия собственост е.

Това предложение от 5 г. отлежава в парламента, периодично подновявано от Асоциацията на пострадалите при ПТП. Нейният председател Владимир Тодоров заяви пред „Телеграф“, че се надява следващото Народно събрание (НС) да обърне внимание на предложението.

Решително

„От 5 г. сме направили официално предложение за законодателна промяна за пияните и дрогирани шофьори. Всъщност предложенията са две - за шофьорите рецидивисти с алкохол и наркотици или колата да се спира от движение принудително на паркинг за периода, през който е отнета книжката, докато шофьорът изтърпи наказанието си, или с конфискуване на автомобила, независимо чия собственост е той - семеен, фирмен или друго, не трябва да има никакво значение“, обясни Тодоров.

Предложенията за промени са в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс. „От 2 г. за подобно нещо настоява и главният прокурор Иван Гешев. В нашето законодателство съществува подобен казус - когато на границата се задържи автомобил с наркотици, той се конфискува от Агенция „Митници“, допълни Тодоров. Той е категоричен, че за епидемията от дрогирани шофьори „трябват крайни радикални мерки“.

Превенция

Българинът има отношение към автомобила, той много му трепери. Сигурен съм, че ако започнат да се конфискуват автомобили, случаите ще намалеят драстично, защото кой родител ще даде например на детето си автомобил, после той да бъде взет от държавата“, каза още Тодоров.

Той коментира трите фрапиращи случая само през последния месец. На 5 юли бившият футболист и рецидивист с над 40 нарушения по пътищата Георги Семерджиев катастрофира дрогиран на бул. „Черни връх“ в София и уби две момичета.

През юни месец Семерджиев е бил спрян за наркотици. Ако тогава имаше такъв закон и му беше конфискуван автомобилът, трагедията по-късно нямаше да се случи. За Семерджиев каквото е трябвало да направи Пътна полиция, тя е направила - взела му е книжката, свалила му е регистрационните номера, наложила му е през годините глоби за 8000 лв., отнела му е 85 точки. И в крайна сметка той е шофирал“, каза Тодоров.

Лудост

На 23 юли полицията преследва близо 40 км дрогиран шофьор без книжка в Бургас. Около 19 ч. в кв. „Крайморие“ служители на Гранична полиция подават сигнал за спиране на кола, но водачът не се подчинява, увеличава скоростта и продължава в посока Бургас. Започва преследване през няколко квартала. В местност край града автомобилът блъска две патрулки, паркирани за да блокират пътното платно, и полицай е със счупена ръка. Шофьорът продължава към гр.

Средец, където го чака следващо КПП с лента за принудително спиране с шипове. Преминавайки през нея, автомобилът пука гума и се блъска в бордюра. Шофьорът и пътникът с него слизат от колата и бягат, но полицаи ги настигат и задържат. Пробите за употреба на наркотици и на двамата са положителни, а алкохолните - отрицателни.

Тестът на шофьора Стоян Георгиев, на 29 г., е показал наличие на амфетамин и метамфетамин. Полицай е пострадал от рикошет при предупредителни изстрели със стоппатрони във въздуха и по колата. Георгиев е осъждан за кражби и наркотици. Съдът го остави в ареста.

Наглост

На 25 юли полицейски екип в Сливен, извършващ контрол по пътна безопасност на бул. „Бургаско шосе“ на входа на града, подава сигнал за спиране на лека кола за проверка. Шофьорът увеличава скоростта и продължава. Започва преследване със светлинна и звукова сигнализация.

На кръстовище в града шофьорът се удря в два автомобила, за щастие няма пострадали, след това излиза и тръгва да бяга, но след кратко преследване е задържан от полицаи. Оказва се неправоспособен водач. Пробата му за наркотици е положителна, за алкохол - отрицателна.

„В случаите с двамата дрогирани шофьори не сега да ги глобяват и да им вземат книжките, просто трябва автомобилът директно да се конфискува. Защото утре те ще карат без книжка и без номера и ще убият някого. Затова трябва да се конфискува автомобилът“, коментира Владимир Тодоров.

В Швейцария вземат автомобила за превишение с над 50 км/ч

В Швейцария конфискуват автомобил, чийто шофьор е превишил скоростта с над 50 км/ч от разрешената.

Това каза пред „Телеграф“ Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при ПТП. В един от кантоните на конфедерацията пътни полицаи му обяснили, че по тази причина има конфискувани коли „Ферари“ и „Ламборгини“, които след това стават собственост на полицията.