Паметникът на Васил Левски в Морската градина на Бургас днес бе почистен по инициатива на родолюбиви бургазлии – братята Кеворк и Степан Дадурян. Акцията им е вдъхновяваща и въпреки, че е лято, тя бе подкрепена от ученици и преподавател от Руската езикова гимназия в града, чийто патрон е Левски. В понеделник ставта 185 години от рождението на националния герой, а венци и цветя по традиция ще бъдат поставени именно пред монумента в Морската градина, по чиите алеи има ликове на още десетки исторически личности. Но пазим ли с достатъчно уважение спомена за тях?

„Нашата кауза е да насърчим хората, да „откраднем” добрия пример от други европейски страни. Има държави, където общественици и организации осиновяват паметници и поемат ангажимента да ги поддържат. Всеки може да поддържа своя паметник в координация с държавата или общината и този пример ще зарази цялата страна”, каза Степан Дадурян малко преди старта на акцията по почистване на паметника на Левски. Той бе измит с вода и възможно най-безредни препарати.

„Това не коства нито стотинка на държавата и общината. Почистваме паметника по същата технология, както през февруари месец. Състоянието на монумента е плачевно – той е на 90 години и има нужда от сериозна работа. Следваме апела на Митко Иванов подобни паментици да бъдат третирани безвредно, като по-малкото зло, за да не стане по-сериозен пробле. Идеята ни с ръководството на Руската гимназия е в момента, в който скулпторите и художниците кажат, че е безопасно, да се обработи с химикали и да придобие бронзов вид. Разбрахме се това да стане в навечерието на 60-годишния юбилей на училището”, заяви Кеврорк Дадурян. Той благодари на партньора на инциативата - "Нелсен чистота" и на представителите на училището.

Преподавателят Ваня Димчева Костанян заяви, че за тяхната гимназия е чест да участват в това събитие, а учениците се включват с голям ентусизъм.

„Искаме да почетем патрона на нашето училище с една ода, написана от патриарха на българската литература Иван Вазов”, казаха децата. Християна, Румен и Доника рецитираха стихове за Апостола. Чуйте ги във видеото.