Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Калин В.

Калин В. е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 1 до 21 юни 2022 г. на различни места в Поморие, к.к. „Слънчев бряг“ и Бургас на няколко пъти, чрез обещаване, даване и получаване на пари е набирал и транспортирал със собствения си лек автомобил жени, за да бъдат използвани за развратни действия, независимо от съгласието им.

Престъплението, за което е привлечен като обвиняем Калин В. е „тежко" умишлено престъпление по смисъла на закона, като за него се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ за срок от пет до петнадесет години, глоба от 20 000 до 100 000 лева и конфискация на имущество.

Бургаският районен съд счете, че събраните до настоящия момент доказателства са достатъчни, за да може да се направи обосновано предположение, че е възможно Калин В. да е извършил деянието, в което е обвинен. Съдът прие, че по отношение на обвиняемия е налице и другата изискуеми предпоставка за неговото първоначално задържане, поради съществуваща към момента реална опасност той да извърши друго престъпление или да се укрие. „Калин В. е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление в условията на опасен рецидив, има лоши характеристични данни, извършва настоящото деяние няколко месеца след излизането си от затвора по други групирани осъждания.“, казва в мотивите си съда и допълва: „От друга страна следва да се вземе предвид и начинът на извършването на деянието, в което е обвинен, което характеризира евентуалния извършител на подобно деяние като личност със завишена степен на обществена опасност. Начинът на извършването на конкретното деяние и приведената конспиративност демонстрира пренебрегване на общоприетите норми на поведение.“.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.