Хиляди полети бяха отменени в четвъртък, съобщават световни медии.

Повече от ⅓ от полетите от летище Ла Гуардия в Ню Йорк и над четвърт от тези от летище Нюарк бяха отменени заради лошите метеорологични условия, пише “Ню Йорк пост”.

Хаосът продължи и в петъчния ден, когато от Ла Гуардия бяха отменени още 67 полета и други 70 от Нюарк.

Според експерти не само метеорологичните условия са били причина за отмяната. Липса на персонал, най-вече на пилоти, е основният проблем в индустрията, пише още “Ню Йорк пост”.

С подобни проблеми се сблъскват и във Великобритания.

Летище Гетуик в Лондон ще ограничи полетите се от месец юли, съобщиха от аерогарата в петък.

Второто най-голямо летище на Острова ограничава полетите си на 825 на ден през юли и на 850 на ден през август. За сравнение, обикновено от Гатуик излитат около 900 самолета на ден в пиковите дни на август.

Ограничението ще принуди редица авиокомпании да отменят полетите си. Lufthansa и EasJet вече обявиха, че ще направят това през лятото.

Подобно е положението и на летище Схипхол в Амстердам. В четвъртък летищните власти там също обявиха, че ще наложат лимит на броя на пътниците, които ще бъдат обслужени през лятото. Причината за това отново е липсата на достатъчно служители.

По-рано този месец британският транспортен министър Грант Шапс призова авиокомпаниите да спрат да продават билети за полети, които знаят, че не могат да изпълнят, имено поради липсата на персонал.