Рибари е имало преди нас, рибари ще има и след нас. Така е било от векове, така и ще бъде. И никой и нищо не може да бъде по-важно от поминъка на хората. Със сигурност до момента няма обявени нови ограничения за „Корал“. За мен е доста цинично това, че определени политически фигури се опитват да се възползват от страховете и притесненията на хората. Това обяви общинският съветник от опозицията в Царево Емил Пейчев. Поводът е, че през миналата седмица от РИОСВ в Бургас обявиха, че ще бъде свикана комисия, която да разгледа предложение от Сдружение „Да запазим Корал“ за обявяване на морска защитена територия „Корал“ в землището на с. Лозенец. Територията обхваща изцяло акваторията пред едноименния морски плаж.

По този въпрос по-рано днес Община Царево излезе с позиция, като в нея се казва категорично, че се предвижда забрана на риболова в района. „Противно на разпространяваните манипулации и неверни твърдения от общински съветник в Царево, в защитена местност „Корал“ се предвижда забрана на риболова според проект на заповед на министър Борислав Сандов. Във връзка с инициирания процес по предложение на сдружение „Да запазим Корал“ за обявяване на морска защитена местност „Корал“, в община Царево е получено уведомление за участие в комисия на 15.06.2022 г. в РИОСВ - Бургас.

Целта и задачите пред назначената комисия са да разгледа и вземе окончателно решение, относно обявяването, границите и режима на новата морска защитена зона.“, се казва в съобщението на общинската администрация, ръководена от кмета Георги Лапчев.

Това предизвика светкавичната реакция на общинския съветник Емил Пейчев, който е моторът на опозицията в морската община.

„Вместо да всявам паника, аз както винаги - потърсих информация от извора. Днес за пореден път разговарях със зам. министър Тома Белев, за да го питам има ли наистина заповед на министър Сандов по темата.

Той заяви, че за да има решение по казуса с Корал, първо трябва да се проведе обществено обсъждане, на което да се разгледат някакви предложения на вносители.
След това обсъждане ще се произнесе комисия в РИОСВ, а нейното становище ще стигне до Министерството на околната среда и водите.
Едва тогава министърът ще се ангажира с някакво решение. Разбирате ли?
Комисията в РИОСВ няма да вземе окончателно решение относно обявяването, границите и режима на новата морска защитена зона.
До момента няма министерска заповед за „Корал“. Е, кажете ми...трябва ли вече да развяваме белия флаг?
Аз отказвам да приема, че всичко е загубено.
Отказвам да приема, че заради мотивите на двадесетина души, някой ще забрани на нашите рибари да ловят риба край Корал, както са го правили винаги.
Надявам се, че кметът и представителите на Община Царево предварително не са се отказали да защитят интереса на местната общност и ще участват дейно в общественото обсъждане на 15 юни.
Държа да заявя, че в този случай съм изцяло на едно мнение с кмета Лапчев за това, че приемането на нова защитена зона или разширяването на съществуваща би трябвало да се съобрази с местните и рибарски общности и след широк обществен дебат.
Така че...нищо не е изгубено. В заключение. Всеки може да отправи някакво предложение и институциите са длъжни да го разгледат. Но това не означава, че предложението ще бъде прието и ще стане решение.“, обяви Емил Пейчев.