Всеки пенсионер ще получи минимум 10 процента увеличение на пенсията от 1 юли. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той уточни, че отпуснатите по-назад във времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент и ще се доближат до тези, които се отпускат в момента.

Министър Гьоков коментира още, че инфлацията е безпрецедентна, но тя е в цяла Европа, не само у нас.

"Ако намалим пенсиите и заплатите, ще преборим инфлацията много бързо, но това ли очакват хората от едно правителство, загрижено за българите? Нещата не са така прости, за да кажем, че няма да даваме пари на хората и ще преборим инфлацията. Въпросът е да преведем българите и бизнеса, особено тези, които са най-много засегнати от инфлацията, през този период по най-добрия начин, с най-малко да бъдат засегнати", посочи Гьоков. Стремежът ни е с увеличаване на доходите на хората да успеем по някакъв начин да компенсираме инфлацията, добави министърът.

И преди да настъпи тази инфлация в България и в Европа, когато правихме коалиционното споразумение, се договорихме да работим по стратегия за доходите, която да вдигне доходите на всички българи в такава степен, че да гоним средните европейски доходи, посочи още министър Гьоков. Работим сериозно по стратегия за догонване на средните европейски доходи, заяви министърът.

"В коалиционното споразумение е записано, че ще работим върху механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, за да не може да се твърди, че някой изкуствено я вдига. И в бизнеса да има предвидимост. Работим в тази посока", каза още Гьоков.

По думите му, увеличаването на доходите е колкото работа на държавата, толкова и на всеки човек, който трябва да има лична отговорност за повишаване на своята квалификация и инвестиционната култура.

Според министър Гьоков възможностите на бюджета ще позволят да продължи подкрепата за бизнеса заради високите цени на електроенергията.

По думите на социалния министър се спекулира с липсата на управленска програма на правителството.

Георги Гьоков прогнозира пълен мандат на управляващата четворна коалиция. Спазваме ли коалиционното споразумение, тази коалиция ще има много дълъг живот, посочи той.

Източник и снимка Нова тв