Няколкостотин случая на хепатит с неизвестен проиход при деца вече са докладвани в световен мащаб. Те са регистрирани в 22 държави, немалка част от които - в Европа. В студиото на "Денят започва" подробности за инфекцията даде д-р Благомир Здравков - изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Иван Митев" в София.

В България също има съмнителни проби, които предстои да бъдат обявени. В световен мащаб случаите са около 500 и затова не трябва да се създава паника, призова лекарят.

"Беше разпоредено да докладваме случаите, отговарящи на критериите за такъв тип хепатит, от началото на тази година сме ги докладвали и вероятно здравните власти ще дадат обобщена статистика в скоро време. Има суспектни случаи", каза д-р Здравков.

Различните системи за докладване в държавите правят по-трудна задачата да се направи обща картина.

"Все още не са ясни причините, но като всеки нововъзникнал проблем в здравеопазването и, по-специално, по отношение на диагностиката, вече има работни хипотези. Още от края на миналата година колегите от САЩ са докладвали за всеки случай. Най-голям брой случаи е докладван във Великобритания. Положителното е, че според последните им доклади че пикът на този хепатит вече е преминал и се очаква да спада все повече", обясни д-р Здравков.

Една от хипотезите за повята на този хепатит е, че част от пациентите са били с положителни проби на аденовирусна инфекция и и в последствие се е наслагал повече от един патогенен причинител. Друга работна хипотеза, за която много екипи са се обединили е, че има предпоставка този вид хепатит да се е развил покрай щама Омикрон на коронавируса.

По думите на д-р Здравков му вирусът засяга най-вече децата заради имунната им система, както и заради общия спад на имунната система на хората след локдауните.

"Детската имунна система е много по-различна от тази на възрастните. Т.е, предпоставката е самата физиология на детския организъм. освен това - говореше се, че във времето на локдауните прекаленото предпазване и после рязката отмяна на мерките дава една по-изострена реакция на организма"

Ваксинацията срещу ковид категорично се отхвърля като причина за хепатита, подчерта лекарят.

Източник и кадър БНТ