Десетки украинци, намерили убежище в Бургас и региона, се събраха на площад „Тройката”, за да отдадат почит към жертвите на войната. Тяхната демонстрация този път беше в противоположния край на площада, а не на обичайното място – непосредствено под паметника на Альоша.




„Днес се събрахме на този мирен протест, за да почетем паметта на всички загинали във Втората световна война и загиналите от руската военна агресия на територията на Украйна. Втората световна война е една от най-големите трагедии на човечеството през XX в. След нея се роди мотото – „Никога отново”. В XXI в. тази трагедия се повтаря и светът е уплашен, не Украйна, целият свят е уплашен от действията на Руската федерация. Украинците, заедно с други граждани на Съветския съюз, и с много хора от цяла Европа, през XX в. са защитавали световния мир. И сега продължават да го правят. Аз призовавам всички хора в света – нека всеки даде всичко от себе си, за да запазим мира, да усетим колко е ценно това”, каза Александра Сидорова, която е един от организаторите на проявите на украинците.



Самата тя обяви с разтреперен глас, че във войната в Украйна е загубила свой близък приятел от детството. Само това, че една тяхна обща позната е станала свидетел на неговата смърт, е било причината да разберат за кончината му.



На демонстрацията днес отново присъстват предимно майки с деца, като сред многобройните украински знамена се вижда и българският трибагреник.