За 17–а година Националният тракийски фолклорен събор „Гергьовден” се провежда благодарение на организацията и доброто домакинство на Община Поморие и Тракийско дружество „Одринска епопея”. Чрез песенния фолклор на Тракия и Странджа съборът представя духовното богатство на българина, което обединява и дава поводи за гордост на народа ни.

„Благодаря на всички Вас, че след двегодишно прекъсване отново сте тук, защото по този начин показваме, че тракийските ни корени и традиции са живи. Благодаря и на Тракийско дружество „Одринска епопея“ за организацията и специално на почетния председател Елена Мурджева, която е основател, но е и стожер на това прекрасно събитие вече толкова много години“, каза кметът Иван Алексиев, откривайки събора.

Приветствия от откритата сцената на НЧ „Светлина 1939“ отправи и председателят на Националния съюз на тракийските дружества в България Красимир Премянов: Тракийските българи са повече от милион и половина с техните потомци. Това е част от България, която със своето културно присъствие, със своята героична роля във всички исторически събития на страната ни, има важно значение за нейното настояще и бъдеще.

Агатополски епископ Иеротей и игумен на манастир „Свети Георги Победоносец“ също уважи своеобразния празник и даде благословията си за успешното протичане на събора.

В конкурсната програма ще вземат участие 77 индивидуални и 42 групи изпълнения. Те ще бъдат оценявани от професионално жури с председател Калинка Згурова – странджанска народна певица и членове: Ива Валентинова – журналист от радио „София“ – програма „Хоризонт“, Костадин Михайлов – странджански народен изпълнител и Дора Арбова – музикален педагог и ръководител на певческа група „Тракийка“. С аплодисменти беше почетена паметта на дългогодишния председател на журито проф. д-р Стефан Чапкънов – композитор, диригент и голям приятел на събора.

На откриването присъстваха председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, Елена Мурджева – почетен гражданин и почетен председател на Тракийско дружество „Одринска епопея” – Поморие, членове на дружеството, общински съветници, общественици и гости от град Енидже, Република Турция.