Няма да има военен парад на Гергьовден. Предвижда се да се извърши единствено водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин в София.

Това заявиха от Министерството на отбраната, цитирани от „Телеграф“. Това ще е трета година по ред, в която няма да има тържества в чест на Деня на храбростта и Българската армия. Първите две мероприятия бяха отлагани заради пандемията от Ковид-19.

Една от основните причини да няма парад тази година е липсата на пари за организирането му. Освен това бойците били ангажирани с учения на НАТО и ЕС, както и с помощ на МВР по охрана на границата, коментираха военни. За да почетат празника обаче, от МО ще организират ден на отворените врати.

Така например всички фенове на рейнджърската професия ще могат да влязат в 68-а бригада специални сили, Механизираната бригада и т.н. Пред тях командоси ще показват уменията си.

Първоначално било обсъждано дали да не бъде пуснат по традиция вертолет, който да прелети над София с трибагреника, но предложението било отхвърлено.

Последният военен парад с техника се проведе през 2018 г., когато министър беше Красимир Каракачанов. Тогава той изкара танкове, БРДМ-и, БМП-та и всякакви ракети на жълтите павета. Хората видяха и бронирани джипове „Хамър“, с каквито изпълняват задачи рейнджърите на мисии, както и Пустинни котки, каквито има на границата за някои задачи.

В небето пък прелетяха изтребители, вертолети и дори самолетите „Пилатус“. Най-големият хит обаче беше, че в триъгълника на властта маршируваше и рота от македонски войници.