ЕС окончателно одобри днес петия пакет от икономически и индивидуални санкции срещу Русия. Той включва мерки, които целят да засилят натиска върху руското правителство и икономика и да ограничат финансовите ресурсите на Кремъл за продължаване на военната агресия.

Този пакет от санкции беше приет след зверствата, извършени от руските въоръжени сили в Буча и други места под руска окупация.

Пакетът включва забрана за закупуване, внос или трансфер на въглища и други твърди изкопаеми горива в ЕС, които произхождат от Русия или се изнасят от Русия, считано от август 2022 г. Вносът на въглища в ЕС в момента възлиза на 8 милиарда евро годишно.

Забранява се предоставянето на достъп до пристанища на ЕС на плавателни съдове, регистрирани под флага на Русия. Изключения ще се правят за селскостопански и хранителни продукти, хуманитарна помощ и енергия.

ЕС забранява на транспортни превозвачи от Русия и Беларус да влизат в ЕС и да преминават транзитно. Изключения ще се прави за превозващите фармацевтични, медицински, селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница, и хуманитарна помощ.

Брюксел включва в забраната на износа за Русия допълнителни стоки и продукти като квантови компютри и модерни полупроводници, електроника от висок клас, софтуер, чувствителни машини и транспортно оборудване и нови забрани за внос на продукти като: дървесина, цимент, торове, морски дарове и алкохол.

Договорените забрани за износ и внос възлизат съответно на 10 милиарда евро и 5,5 милиарда евро.

Забранява се на руски компании да участват в обществени поръчки в страните-членки, изключва се всякаква финансова подкрепа за руските публични органи. Разширена забрана за депозити в крипто портфейли и за продажба на ценни книжа във всички официални валути на държавите-членки на ЕС, на Русия и Беларус.

ЕС санкционира компании, чиито продукти или технологии са изиграли роля в нахлуването, ключови олигарси и бизнесмени, високопоставени служители на Кремъл, привърженици на дезинформацията и манипулирането на информация, систематично разпространяващи разказа на Кремъл за руската военна агресия в Украйна, както и членове на семействата на вече санкционирани лица, за да се гарантира, че санкциите на ЕС няма да бъдат заобиколени. Двете дъщери на Путин също са включени в списъка.

Налага се пълна забрана за транзакции на четири ключови руски банки, представляващи 23% от пазарния дял в руския банков сектор. След премахването на SWIFT тези банки вече ще бъдат обект на замразяване на активи, като по този начин ще бъдат напълно откъснати от пазарите на ЕС.

От ЕК съобщиха днес, че до момента в ЕС са замразени руски активи на стойност 30 милиарда евро.

Работна група в ЕК координира работата на държавите, които носят отговорност за спазването на санкциите срещу Русия. Повече от половината страни-членки са докладвали на Комисията за предприетите мерки за замразяване на активи - сред тях яхти, хеликоптери, недвижими имоти и произведения на изкуството, на стойност почти 6,7 милиарда евро. Освен това са блокирани трансакции за около 196 милиарда.

Източник БНТ