ОУ "Христо Ботев" в кв. Сарафово има спешна нужда от разширяване, защото в момента е буквално пренаселено. Именно затова кметът на Бургас Димитър Николов още преди месеци апелира депутатите от всички партии, излъчени от областта, да помогнат и институциите да отпуснат средства в името на децата. За съжаление в Републиканския бюджет няма такива предвидени средства. Затова местната администрация предложи ОбС да гласува със заем да бъдат осигурени 1,2 милиона лева, с които да бъде построен новият корпус. Те обаче няма да са достатъчни, затова Общината е разкрила дарителска сметка.

ОУ"ХР.БОТЕВ"КВ.САРАФОВО

IBAN: BG47SOMB91303124014200

BIC: SOMBBGSF

На нея могат да даряват граждани и фирми.

Кметът Димитър Николов отправи силен призив за това.

„Случаят в Сарафово е много по-раличен от ситуацията с другите учебни заведение в Бургас. То е пренаселено. Проектът за цялостно финансиране бе предоставен от Общината още преди приемането на Републиканския бюджет. Мислехме, че след като е сграда за образование, ще намери финансиране, обърнахме се за съдействие към всички партии. Не си мислете, че с тези 1,2 милиона лева, ще решим всички нужди на училището – не е така. Затова открихме дарителска сметка - става въпрос за градско народно дело. Горових с различни компании, които да помогнат. Виждаме, че много средства се даряват за украинските граждани, което значи, че компаниите проявяват разбиране. Но след като може да се дарява за Украйна, защо да не се дарява и за чисто бургаска кауза каквато е училището в кв. Сарафово“, заяви кметът Димитър Николов.

По думите на съветника Виолета Илиева, която е директор на РИО, част от украинските деца ще бъдат именно в това училище. В момента учебният процес се провежда на две смени, което не отговаря на изискванията на МОН, а притокът на деца е голям, защото Сарафово се развива бързо. Ако строителството на новия корпус не започне максимално бързо през 2023 година учениците няма да има къде да провеждат учебни занятия. Необходимо е спешно да се обяви обществената поръчка за избор на фирма и да се започне изграждането на новата пристройка. За 2022 година Община Бургас ще включи за изграждане новия обект с 1 200 000 лева със собствени бюджетни средства с източник на финансиране банков кредит. Той бе одобрен от ОбС. С цел обезпечаване на всички необходими средства Община Бургас ще продължи да настоява за спешно целево финансиране на този проект пред Министерство на образованието и науката, пред Министерство на финансите и пред всички държавни институции, които имат отношение към реализирането на проекта. Успоредно с това ще върви и дарителската кампания.