Русия отново предупреди за плаващи мини в Черно море. Според ръководителя на Националния център за управление на отбраната на Русия, мините ще продължават да бъдат заплаха за страните от региона, съобщава БНТ.

Прогнозите са, че мините ще достигнат Румъния за четири дни, а България - за десет. Според нашите военноморски експерти - евентуалното време за придвижване на тези блуждаещи мини зависи от морските течения, но се предполагаше, че ако такива мини вече действително плават в Черно море, то те биха достигнали до най-близката точка в нашата акватория за не по-малко от 12 дни.

По-рано през седмицата командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че флотът следи българското море за мини и може да реагира веднага при евентуално откриване на плаващи обекти, които представляват опасност за корабоплаването.

Морските мини са изработени, за да ударят именно плавателни съдове и ако минат покрай българското крайбрежие, това ще стане на повече от една морска миля от брега.

Предупредени са представителите на морския бизнес и те трябва да подадат сигнал за всеки съмнителен обект, който са забелязали в морето. Проблем създава фактът, че мините не могат да се откриват с радар, защото са твърде малки и само част от тях е над повърхността. Единственият начин да бъдат забелязани е, ако бъде подаден сигнал от рибари или мореплаватели.

Снимка архив