Експертни екипи ще обсъдят незабавно възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 от полската индустрия. Това стана ясно от изявлението на президента Румен Радев след срещата му с полския президент Анджей Дуда, който е на работно посещение у нас.

По думите на държавния глава България може да очаква ескадрилна готовност за новите Ф-16 към 2030-а година, а дотогава разполагаме единствено с МиГ-овете.

"Ако дотогава не вземем спешни мерки, рискуваме да загробим вековната ни история във военната авиация, да се молим на комшиите за помощ и да компрометираме самия проект за Ф-16, защото няма да има кой да го обслужва.", заяви Радев.

Президентът изтъкна, че годините неглижиране на проблемите на отбраната в България са довели до определен дефицит на способности като особено критичен е проблемът с изтребителната авиация.

След срещата Румен Радев изтъкна, че с полския си колега Анджей Дуда са единни в оценката за братоубийствената война, която се води в Украйна, и в призива за прекратяването ѝ и намирането на дипломатически пътища за разрешаване на конфликта.

"Тази война причинява не само разрушения. Тя е заплаха за международната сигурност и ред. Пред очите ни се срива градената с десетилетия сигурност в Европа. С Полша сме единни в усилията си за укрепване на Източния фланг на Алианса и въвеждане на плановете за степенувания отговор в зависимост от степента на заплахите. А формирането на многофункционални бойни групи е само част от тези усилия. България не може да е част от новата отбранителна концепция на Алианса без да има собствени отбранителни способности." - посочи Радев.

Анджей Дуда определи действията на Русия в Украйна като военни престъпления и изрази надежда, че отговорните за случващото се ще бъдат изправени пред международните съдилища.

"Руската армия се държи в Мариупол по същия начин, по който нацистите са бомбардирали Полша през Втората световна война. Затова се надявам, че на срещата на върха НАТО ще защити по еднозначен начин суверенитета на Украйна. За да задържим руската агресия, трябва да сме сплотени и твърди и това, което ще изправим пред Русия, трябва да е толкова силно и сдържащо, че здравият разум да предотврати тази алчност за разширяване на границите са сметка на други държави." - каза Дуда.

Източник и кадър БНТ