Нов модерен хоспис „Света Анна“ беше официално открит днес в поморийското село Лъка, само на 20 км. северно от Бургас. Напълно преобразената и превърната в съвременно здравно заведение сграда беше осветена. Собствениците Даниел Стратев и Красимир Георгиев посрещнаха десетки гости за церемонията, на която присъстваха кметът на Поморие Иван Алексиев, зам. кметът на Бургас Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет в Бургас Севдалина Турманова, общински съветници, собственикът на УМБАЛ „Дева Мария“ Семир Абумелих, общественици, представители на здравните среди и други. Ръководител на медицинския екип и управител на хосписа е д-р Георги Матев, чието име е сред най-авторитетните в сферата на здравеопазването в Бургаска област. Той беше директор на УМБАЛ-Бургас, както и началник на отделението по Реанимация.

Хоспис “Света Анна” е с капацитет от 60 болнични легла, разположени в 37 стаи и два апартамента, с по 1 и 2 легла. Всички стаи са обезпечени със собствен санитарен възел. Сградата е оборудвана с асансьор, улесняващ самостоятелното придвижване или транспортирането на пациентите до различните етажи на хосписа. „Грижа за живота“ е мотото, под което работи екипът там.

„Това беше една ниша в нашето здравеопазване, защото постоперативния и постактивно лечебния синдром няма къде да се лекува. Тази ниша смятам, че я запълваме като част от услугата за след активно лечение в болниците, както и евентуално възстановително-рехабилитационна дейност. Тук ще предлагаме основно този тип лечебни процедури – рехабилитационно-възстановителна дейност след основното заболяване, което е лекувано в някои от големите бази в страната, не само в Бургас. Услугите, които предлагаме, са и в областта на рехабилитацията и то главно на кинезитерапията. Надяваме се да разширим дейността. Въпрос на време е да започнем и водни и водно-рехабилитационни процедури. Надявам се, че с това ще зарадваме всички наши пациенти в ранната пролет.“, каза д-р Георги Матев.

Там вече има настанени пациенти, като първият е 59-годишният Цвятко Мутафчиев. Той е отдал живота си на футбола, останал е сам и в момента се справя с проблеми с тазобедрената става.

„Тук намирам всичко, което ми е необходимо. Много съм доволен. Хората, които работят тук са изключителни. Тук човек намира място, в което да се възстанови добре.“, каза той.

В лечебното заведение е ангажиран екип от медицински и здравни работници с професионален опит в полагането на грижи за хора с увреждания, хронично болни, лица със слединсултни състояния и за терминално болни пациенти. Хосписът осигурява медицинско наблюдение, поддържащи лечения предписани от лекар, здравни грижи от рехабилитационни процедури, контрол над болката и овладяване на психо – емоционалните ефекти от болестта, както и осъществяване на морална подкрепа за пациента и неговите близки.

В лечебното заведение се предлага и възможност за престой при долекуване на различни медицински състояния, както и извършване на широк спектър от разнообразни диагностични и терапевтични процедури.

Ежедневно с настанените в хосписа работи рехабилитатор, който подготвя отделна програма за всеки пациент, съобразена с неговите индивидуални потребности. Екипът от здравни специалисти на Хоспис “Света Анна” е ангажиран и да оказва помощ на пациентите при снабдяването им с медикаменти, уреди и пособия, необходими за подобряване на здравословното им състояние.

Хоспис “Света Анна” предлага и Дневен стационар, подходящ за хора, които желаят да прекарат деня в лечебното заведение, а вечер да се прибират вкъщи при близките си.

По време на престоя си в Хоспис “Света Анна” пациентите се обслужват 24 часа в денонощието. Лекарите в хосписа провеждат ежедневна визитация, като пациентите имат възможност за консултации, прегледи, предписване и осъществяване на широк спектър от изследвания от медицински специалисти на място.