Собственик на частен имот в Синеморец не само е отрязал пътя до държавна собственост на брега, но и е вкопал в скалите над морето собствен басейн. Баровецът се простирал царски там, докато държавни служители от Незаконно строителство към Областна управа се натъкнали на придобивката му. Областният управител на Бургас Мария Нейкова е изпратила по този повод питане до кмета на община Царево Георги Лапчев, на чиято територия се намира обектът. Тя очаква от него факти, както и кой и как е издал разрешителното за басейна.

„Басейнът е на собственика на частния имот, който е възпрепятствал достъпа до държавния имот. Гледката там е невероятна – морската шир.“, каза Мария Нейкова, която днес направи отчет за дейността си за 7-те месеца на поста.

„Сигналът дойде от служителите на областната администрация, на които разпоредих да обходят държавната собственост с оглед незаконните строежи, които са реализирани в голяма част от държавна собственост. Съвсем случайно са достигнали до този басейн. Правилата важат за всички. Всяко незаконно съоръжение, което е построено на държавна земя, следва да бъде съборено.“, каза тя.

По-късно Окръжна прокуратура-Бургас обяви, че се самосезира по публикации в медиите, касаещи незаконен басейн, построен върху скали край морето в местността „Поляните“, находяща се в землището на гр. Синеморец, общ. Царево. Разпоредена е проверка, която трябва да установи дали има незаконно строителство.

Тя трябва да бъде извършена от кмета на община Царево в срок от 30 дни.

След приключване на проверовъчните действия материалите трябва да бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор при Окръжна прокуратура-Бургас, който да предприеме последяващи действия.

Какво още отчете областният управител Мария Нейкова, какви са нейните цели и водени ли са разговори с нея да продължи да заема поста – очаквайте след малко