Общинският съвет в Бургас прие за период от една година да не се заплаща такса за ползване на откритите площи на площад „Св. св. Кирил и Методий”. Докладната бе входирана от зам.-кмета по строителство Чанка Коралска.

„Наблюденията върху градските пространствата и използването им за различни атракции и развитие на културните индустрии показват, че има зони с привидно централна локация, които остават извън активния обмен в най-широк смисъл на думата – търговски, културен, туристически. Красноречив пример за това е площад „Св. св. Кирил и Методий“, който е в абсолютния център на Бургас, но въпреки това не се възприема като привлекателно място от търговци за организиране на базари и изложения, нито от професионални и артистични общности като място за провеждане на пърформънси, творчески ателиета, концерти, спектакли”, мотивира се инж. Коралска.

Докладната й предизвика дискусия в местния парламент, като се чуха полярни мнения. Някои от съветниците бяха против предложението, като Манол Тодоров от ДБГ. Според него осигуряването на безплатен достъп ще доведе до предлагане на по-нискокачествена услуга.

„В тази трудна икономическа ситуация според мен е важно да развиваме града във всяка една от точките му, но и да помагаме на хората, които развиват бизнес тук. Това е форма на стартъп и подпомагане на тези предприемачи, което е добре и за Бургас”, коментира Тодоро Йосифов от ГЕРБ.

С коментар се включи и адв. Иво Баев от „Демократична България”.

„В пазарната икономика безплатен обяд няма. Така само ще подпомогнем продавачите на боклуци и ще изгоним тези на качествени продукти, които не искат да застанат до тях”, каза Баев.

Според общинска администрация площадът и обновяващата се в момента ул. „Алеко Константинов“, заедно със свързващата ги част от ул. „Св.Св. Кирил и Методий“ имат капацитет да се разгърнат като зона за туристически атракции и развитие на културните индустрии, но за да се случи това, следва да се предвидят стимули и облекчения, които да подпомогнат този процес. Затова общината предложи за срок от една година, да не се заплаща такса за ползване на открити площи по ул „Алеко Константинов“, за площад “Кирил и Методии“, както и ул. „Св.Св.Кирил и Методий“ – в частта й от пресечката с ул. „Алеко Константинов“ до площад „Св.Св.Кирил и Методий“. При определяне на зоните са взети предвид разходите за поддръжка, в зависимост от пешеходен, автомобилен и велосипеден трафик. След тази една година таксите ще са с ниски ставки.

Зам.-кметът по култура Диана Саватева припомни, че преди година е била организира среща с различни общности и живеещи в района на площада, които са дали своето мнение за това пространство.

„Там се намира катедралният храм „Св. св. Кирил Методий” и Филхармонията, но по някаква причина това пространство пустее. Сега се прави ремонт на ул. „Алеко Константинов“. Това е опит да подпомогнем творческата общност да пренасочи интереса си от ул. „Александровска” към този район. Нашата цел е да дадем стимул за развитие на дейности в тази част на града”, каза Саватева.

Съветниците коментираха и как ще се отрази решението за освобождаване от тротоарно право на намемателите в района.

„Всяко изказано мнение има своите основания. Но освен с граждани, проведена ли е среща с бизнеса наоколо? И ние стремейки се да подкрепим микроикономиката, чрез микробизнеса, не го ли убиваме? Няма ли да се освободят допълнителни помещение на вече пустеещи улици? Ако искаме да развиваме райони с безплатни наеми, защо това не е далеч от центъра, той е достатъчно атрактивен, когато има празнични събития. И защо това се прави преди Коледа, а не април месец, когато са "мъртвите" месеци, за да привлечем повече хора”, попита Стоян Грозев от ДБГ.

В крайна сметка докладната бе приета с 30 гласа „за”, 8 „въздържал” се, 3 „против”, а 10 предпочетоха да не упражнят правото си на глас.