Общопрактикуващите лекари вече ще могат да изписват безплатни лекарства за пациенти с COVID-19. До момента заболелите можеха да получат рецепта в COVID зоните. За нововъведението в системата съобщи на брифинг заместник-здравният министър д-р Александър Златанов след днешното заседание на Надзорния съвет на Здравната каса. Мярката влиза в сила от днес и ще важи само за здравноосигурени пациенти.

Другото решение, което е взето, е да се преразпределят средства за лечебните заведения, в които над 10% от леглата са за заразени с коронавирус.

„Знаете, че има много извънредни разходи, които болниците правят в пандемията. Искаме те да са финансово обезпечени, за да не изпитват затруднения. Мисля, че е напълно навременно това решение и то ще даде спокойствие на лечебните заведения”, добави д-р Златанов.

„На предишното заседание на Надзорния съвет, понеже видяхме какви са стойностите, които са усвоили лечебните заведения, бяха преразпределени и вдигнати месечните стойности до края на годината на всички лечебни заведения. Стойността на разпределените средства е 688 млн. лв. 51 млн. лв. трябва да се разплатят за дейности от 2017-2018 г. Вчера подписах плащания до лечебните заведения за 190 млн. лв. Месечната стойност, която те трябва да получат, е 229 млн. лв. Именно този остатък ще бъде преразпределен. Единственото условие е не по-малко от 10% от заетите легла да са за пациенти с COVID-19. Това обаче не променя и предишната методика – лечебните заведения, които не лекуват COVID, но не могат да постигнат своите стойности, ще получат до 85%. Остава старият вариант на методиката, подобрен с тези решения”, обясни шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

За доболничната помощ в момента текат преговори с БЛС, добави той. Ако има останали средства, те ще бъдат разпределени към тях до края на годината.

Проф. Салчев посочи още, че лекарите на първа линия вече ще получават по 1200 лв., вместо по 1000 лв.

Относно новите мерки, д-р Златанов посочи, че периодът за отчитане на резултатите от действието им, е около 2 седмици. „Ако не дадат резултат, ще наложим по-сериозни мерки, за да имаме контрол върху заразата. Следим ежечасно развитието на пандемията”, обясни зам.-здравният министър.

Нова тв