Новата мутация на коронавируса, която се разспространява бързо във Великобритания, а случаи бяха открити и в САЩ, е открита и в Русия.

"Вирусолози предполагат, че това ще е следващият силно заразен щам на вируса", каза ръководителят на научната група за разработване на нови методи за диагностициране на човешки заболявания в Централния изследователски институт на "Епидемиология" на Роспотребнадзор Камил Хафизов.

Има съмнения, че мутацията е същата, за която британският здравен министър Саджид Джавид призна, че се разпространява и на Острова.

Според британски учени новият вариант AY.4.2 може да бъде с 10-15% по-инфекциозен от "Делта" щама.

"Вариант AY.4.2 на делта вече е открит в изолирани случаи в Русия, както следва от резултатите от секвенирането на геномите на коронавирус SARS-CoV-2, депозирани в базата данни VGARus. В някои кръгове новият вариант на гена е наречен "Делта+", но същото име по-рано се отнасяше до друг щам и затова сега има известно объркване", посочи Хафизов, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че версия AY.4.2 е един от многото вариации на "Делта".

Експертите смятат, че щамът е свързан по-скоро с по-голяма инфекциозност, а не с тежест на заболяването. Досега направените ваксини са ефективни срещу щама.

Междувременно, властите в руската столица Москва обявиха локдаун от 28 октомври до 7 ноември. В този период ще работят само аптеките и магазините за стоки от първа необходимост. Аналогични мерки се въвеждат и в Московска област, предаде Би Би Си.


Целта е прекъсване на веригата на заразяване с коронавирус, обяви в блога си кметът на Москва Сергей Собянин. „Ситуацията в Москва се развива по лошия сценарий. През следващите дни ще достигнем исторически пикове на заболяемост от COVID“, написа градоначалникът.

Съгласно изявлението на кмета Собянин няма да работят търговските центрове, музеите, театрите, кината, зоологическите градини, спортните зали и салоните за красота. Ресторантите ще могат само да извършват доставки по домовете.

В посочения период училищата и детските градини излизат във ваканция. Висшите и средните професионални учебни заведения преминават на дистанционно обучение.

Освен това в Москва се блокират социалните карти на неваксинираните хора над 60-годишна възраст. Те ще могат да бъдат деблокирани след ваксинация.

В Москва днес са регистрирани 7897 нови случая на заболяване от COVID-19, като вчера те бяха 5847.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви по-рано периода от 30 октомври до 7 ноември за неработни дни, като той отбеляза, че те могат да се удължат по решение на местните власти.