Политиката се оказа място не за наивници, каквито на моменти бяхме ние, мислейки си, че докрай следвайки обективността, идеите, каузите, че ще се случат нещата, ами не е точно така.

Такава поука са си направили от партия "Има такъв народ" след краткото управление, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Филип Станев.

"В политиката да си първи не означава, че когато си спечелил първото място в състезанието, задължително след това ще започнеш да управляваш. Политиката се оказа хлъзгав терен. Място, на което е необходимо понякога леко да отстъпиш от твърдата позиция, която си заел. Това е поуката за нас. Катарзис е много силна дума, това е толкова тежко душевно преживяване, нямаме нужда от него неито ние, нито нашите партньори", допълни Станев.

По думите му в предишните два парламента почти са си стиснали ръцете, но така и не са го направили докрай. Този път според него всички политически формации, които искат да покажат на гражданите, че в крайна сметка тази държава трябва да бъде стабилна, трябва да положат максимални усилия да има правителство, като той изключи ГЕРБ и ДПС.

Според него от ИТН са положили максималните усилия и дори са направили някои персонални компромиси. Даде за пример проенения Изборен закон в 45-ия парламент и актуализацията на бюджета в 46-ия, която по думите му се е случила с огромна заслуга на експертите на ИТН в съдействие с икономическия екип на действащия служебен кабинет.

"Има такъв народ" доказа, че стои зад думите, зад каузите си и зад действията си. През годините назад заради този прословут закон, който касае НСО, вече отстъпили от поста на председател на Народното събрание като г-жа Цецка Цачева, г-жа Цвета Караянчева, г-н Главчев продължаваха години след това да се възползват от държавни автомобили, от охрана, от транспорт. Ненужен огромен държавен разход на гърба на данъкоплатеца. Нашият два пъти действал за кратко председател на Народното събрание Ива Митева и двата пъти след прекратяването на правомощията си в парламента, тя веднага се отказа от всички тези привилегии", коментира Филип Станев.

Той прогнозира, че ще има малки разлики в класирането и ИТН ще бъде незаобиколим фактор в съставянето на нов кабинет.

Източник и кадър БНТ