Тревожна остава ситуацията с разпространението на коронавируса у нас. Отново над 11% положителни проби за последното денонощие.

10 на сто от всички новозаразени са деца, показват данните. Увеличават се и паралелките под карантина в училищата.

А нов случай на дете, изгубило битката с болестта, разтърси Стара Загора.

За последните 24 часа 300 деца са регистрирани с инфекцията - от общо над 2 800 нови заразени у нас. По данни на здравното министерство децата на лечение в болница вече са 102. Това обаче не означава, че вирусът протича по-тежко при по-малките пациенти, успокоиха лекари. Въпреки това, макар и рядко, се стига и до трагичен край. Като в Стара Загора, където почина 11-годишно момче. То е трябвало да бъде транспортирано в Пирогов, но рязко се е влошило.

11-годишният Стивън е лекуван близо месец в болницата в Стара Загора. Изписан е за домашно лечение, но само три дни по-късно се влошава.

„Като отидохме при личната лекарка, тя ни каза, че веднага трябва да се върнете в детско отделение в болница, защото не е нормално да диша така”, разказва бащата.

„Не знам как са го изписали с това тежко състояние. Не беше изобщо за дома”, казва д-р Даниела Кънева.

Така Стивън отново постъпва в болница.

„Детето се подобри, вечерта във вторник се почувства още по-добре и в сряда вече се влоши - започна да повръща кръв. До последния момент казваха, че детето ми е добре и няма шанс да го изгубим, но той почина в ръцете ми”, разказва майката на Стивън.

Бащата е на мнение, че Стивън е бил лекуван неправилно.

От лечебното заведения твърдят, че детето е получило всички необходими грижи. А до фаталния край се е стигнало заради тежки придружаващи заболявания, които не са били диагностицирани до момента. Лекарите отново напомниха, че коронавирусът не бива да се подценява, независимо от възрастта на пациента.

„COVID-19 инфекцията е смъртносносна болест. В това няма никакви съмнения. Заявявам го най-отговорно особено сега след като изгубихме дете на 11 години”, казва проф. Петрана Чакърова.

Все още няма научни данни делта вариантът да протича по-тежко при по-младите, казват пулмолози. А по-големият брой хоспитализирани деца при четвъртата вълна се дължи най-вече на по-лесното предаване на инфекцията.

„Не защото вирусът кара тези деца да боледуват по-тежко, а защото много повече от тях боледуват и в резултат на това много повече от по-чувствителните могат да се заразят”, обяснява д-р Александър Симидчиев.

Ръст на децата с оплаквания отчитат и медицинските специалисти в училищата. Между 5 до 10 ученици минават всеки ден през лекарския кабинет. А със застудяването на времето ставало все по-трудно да се определи какво е заболяването.

Лекарите отново призоваха родителите да не изпращат децата си на училище, ако имат дори един симптом на неразположение.