Популацията на вълци в Странджа нараства притеснително. Хищниците кръстосват селата на глутници, нахлуват в оборите и нападат дори през деня. Прескачат огради и отнасят крави, телета и овце. Жители на село Богданово се оплакват, че оградата по границата с Турция, блокирала пътя на вълците към дълбоките странджански гори в южната ни съседка. Затова, останали без храна, зверовете сега вече влизали в селата и дори излизали по асфалта. Информацията предава Дарик - Бургас.

За да опазят животните си, нощем местните спят в стопанствата, заедно с тях. Даже кучетата, разказва 80-.годишния Алекси Чилиев от Богданово, се плашат от вълците, не искат да стоят навън и се крият под теленцата: „Аз вечер не ги оставям секунда. Вечер ако влезе, вълкът ще изяде всичко. Страх ме е. Още ги оставям и вълците идват. Вчера бях в гората- връщам се и какво да видя: Две вълчета стоят при овцете. Извиках, хвърлих брадвата срещу тях, зверчетата като видяха зор и избягаха. Аз обиколих, но щом се върнах какво да видя-вълците пак там- дърпат една овца. Взех я, отървах животинчето…Но кучетата се уплашиха. Сега под добичетата спят“.

За отпор срещу хищниците, местните държат на въоръжение цял арсенал от пиратки. Ефектът обаче не бил задоволителен, казва 79-годишният Димо Михалев. Всяка сутрин, стопаните откривали край оборите нови пресни вълчи стъпки. „Бомби хвърлям, пиратки… няма чалъм, нищо не хваща. На 79 години съм, досега толкова вълци не съм виждал. Чудим какво да правим вече. Когато учи малките, вълкът е страшно животно. Напада каквото набара, да ги учи. Няма такова чудо, тая година извънредно много нещо са изяли. Ами, на моя колега Жеко, какво нещо - 40-50 добичета са удушили“, споделя Димо. „За четири дена шест-седем телета ми изядоха. И то големи- по 100кг телета, не малките ми. Ей там на ония баир видях вълка. Ходи все с тях. И реших вече накрая- да си ги оставям в село. И ги оставям в село“, допълва той.

Жителите на Богданово разказват, че вълците много бързо се размножавали. „Те се кучат по много. Една вълкиня ще изкара пет-шест кученца. Те са като кучетата. Моето осем парчета изкара тази година“, казва Алекси.

Според кмета на селото - Райко Георгиев хищниците лесно се адаптирали към откриването на храна в стопанствата: „Вълка не се чува, когато ловува- не можеш да го чуеш, не можеш да го видиш. Това е най-хитрото животно. Като тръгнат да ловуват, ще удави 3,4,5 6 животни, ще изядат едно две-другите са зян. Бела, само бела. И както са тези бедни хорица по селата, като ти удави половината и си заминал“.

Зимата ще стане още по-тежко, смятат жителите на Богданово. Засега те разчитат на помощта на най-известния ловец в района- Стоян Вълка. Мъжът взел главите на не един и два хищника. „Не знам дали има в България човек, който е отстрелял толкова много животни“, гордее се кметът на селото.

Ловът на вълци обаче е предизвикателство и за най-умелите авджии.