Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни. Редица поколения са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия. Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF). На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България. Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите.

Инициатори на събора са пожарни командири от страната със значителен опит и професионална подготовка. Това са командирът на столичната пожарна команда Димитър Тролев, командирът на пловдивската пожарна команда Георги Атанасов, командирът на бургаската пожарна команда Руси Кожухаров, пожарният командир на Татар Пазарджик (дн. гр. Пазарджик) Найден Николов и пожарният командир на Станимака (дн. гр. Асеновград) Тодор Боев. В работата на събора вземат участие 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни дружини.

Съборът е свикан на 14 септември 1905 г. в София и работи до 18 септември. Разискват се състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатира се сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове. По решение на Първия пожарникарски събор тази дата се отбелязва, като празник на пожарните команди в страната.

През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, с което е възстановена традицията.

По утвърдена традиция, огнеборците отбелязват своя професионален празник със „Седмица на пожарната безопасност ” , като тази година тя ще се проведе от 13 до 19 септември. Организаторите провеждат множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението , като голяма част от тях са насочени към децата. Освен децата, служителите ще запознаят и техните родители с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар . В празничния ден освен тържествени събрания е предвидено поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Във всички районни служби ще бъдат организирани дни на отворените врати и приемни за граждани.

При провеждането на официалните мероприятия РДПБЗН-Бургас ще спазва приетите противоепедимични мерки, въведени със заповеди на Министъра на здравеопазването.

М Е Р О П Р И Я Т И Я

на РДПБЗН Бургас

за провеждане Седмицата на пожарната безопасност и честването на Професионалния празник на служителите от ГД”ПБЗН”-МВР-14 септември

1. Дни на отворените врати от 13.09. до 19.09.2021 г. във всички районни служби за ПБЗН от областта.

2. Брифинг на открито на ръководството на РДПБЗН-Бургас с представители на местни и национални средства за масово осведомяване на 13.09.2021 г. от 11.00 ч. пред сградата на РДПБЗН – Бургас.

3. Церемония по награждаване на отличените в областния кръг на международния конкурс „С очите си видях бедата” и почитане паметта на загинали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци чрез поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на 13.09.2021 г. от 11.30 ч. пред сградата на РДПБЗН – Бургас.