Неадекватната медицинска помощ ще се превърне в една от 10-те водещи причини за смърт сред населенията. Това заяви представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Руската федерация Мелита Вуйнович на пресконференция, посветена на Световния ден за безопасност на пациентите, който се отбелязва на 17 септември.

"СЗО счита, че неадекватните здравни грижи могат да бъдат една от 10-те най-големи причини за смърт. Но за това се нуждаем от информационна система, която може да разкрива това. Средно се изчислява, че един на всеки 10 пациенти е засегнат неблагоприятно при получаване на болнична помощ", каза тя.

Според Вуйнович размерът на социалните разходи в света, свързани с причинени вреди на пациентите, варира от 1 до 2 трилиона долара.

Представителят на СЗО отбеляза, че могат да възникнат грешки при предоставянето не само на стационарна, но и на спешна и амбулаторна помощ.

"Това са грешки в диагностиката, грешки при предписване на лекарства. Четири от десет души, които получават спешна здравна помощ в света, претърпяват някакъв неблагоприятен ефект поради неадекватна медицинска помощ", добави Вуйнович.