Има обществена вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждата на българите и няма силите да се справи сама, заяви президентът Румен Радев.

Ето какво още каза той за бъдещите предсрочни избори и разпускането на 46-о НС.

„Моето кредо винаги е било за постигане на надпартиен обществен консенсус в името на законността, демокрацията и просперитета. Служебното правителство доказа, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България. Ако някои от служебните министри създат просто поредния партиен проект, това едва ли ще бъде от полза за гражданите. Трябва да се следва много по-широка философия, отворена към цялото общество.

Преди да бъде разпуснато 46-о Народно събрание и да се насрочат парламентарни избори, задължително трябва да се актуализира бюджетът. Трябва да е сигурно също така, че провеждането на избори 2 в 1 с машинен вот е възможно и няма да бъде компрометирано, а българските граждани ще могат справедливо, честно и обективно да изразят своя вот.

По повод изразените публично опасения на част от социалистите у нас, че тяхната надежда може да бъде предадена, уверявам ги, че не аз съм човекът, който ще ги предаде. За себе си гарантирам. Единствените думи на бившия премиер, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор“.