Край на нощните партита по морето и преждевременно закриване на летния сезон. За това се подготвят хотелиери и ресторантьори по Южното Черноморие. Причината - новите мерки, които влизат в сила от 7 септември, съобщава bTV.

Сезон - изненада и сезон - предизвикателство, който ще бъде запомнен с "бой" за шезлонги и за места за паркиране, но и с пълни плажове и хотели. Oт Института за анализи и оценки в туризма отчитат 120% ръст на туристите спрямо 2020 г.

Надеждите и за силен септември обаче се изпаряват, но не абсурдите по курортите, които продължават и в края на сезона.

Вместо спасители, бележки, залепени по постовете, посрещат летовниците на Южния плаж в Поморие.

"Неколкократно звъних на спешния телефон, който е публикуван на сайта на Министерството на туризма за плажовете, за да подадем оплакване, че плажът е неохраняем, а ние имаме над 1000 човека на ден. Абсолютно никой не отговаря", заяви Мая Станкова, мениджър „Хотели‘. По телефона главният спасител на Южния плаж в Поморие обясни, че действат по схема, одобрена от Министерството на туризма – през юни и септември от пет поста остава само един и една обходна двойка. От Асоциацията на спасителите обаче казаха, че закриването на постовете трябва да става поетапно и съобразено с това дали има плажуващи.

Междувременно, новите мерки водят до анулиране на резервации и създават пречки пред планирани събития, като сватби, отчитат хотелиери.

"Много са рестриктивни тези мерки - 30 човека в затворено помещение, 60 на открито и то за сватби и кръщенета. Същевременно за заведения, ресторанти, капацитетът е 50 %“, добави Ирина Джендова, мениджър "Маркетинг и продажби".

И в Слънчев бряг очакванията за добър септември са пред провал. "Много от колегите бяха планирали по-късно закриване на сезона с участия. Вече е форсмажорно закриването“, допълни собственикът на заведение Венцислав Пехливанов.

Въпреки трудностите от бранша отчитат добър сезон.

"Специфичен сам по себе си с много добра и силна запълняемост. Равномерно се разпредели сезонът по цялото ни Черноморие", смята Христина Славова от Бургаска регионална туристическа камара.

2,5 пъти повече български и румънски туристи са почивали това лято по Черноморието, показват данните.

Източник и снимка: bTV