„Деян Дичев е обвинен в лично укривателство, това не е съучастие в убийство. Престъплението по българския закон се наказва с до 5 години лишаване от свобода. Това престъпление е по-леко от кражба. Именно за това би могло да се приложи по-лека мярка за него. Ако нямаше медиен интерес, със сигурност мярката му нямаше да бъде „задържане под стража“, заяви адвокатът на готвача Деян Дичев – Борислав Янков, днес. Окръжният съд в момента гледа мярката за неотклонение на Дичев, след като той обжалва наложената му преди седмица от Районен съд-Бургас „задържане под стража“.

„Обвинението на прокуратурата е, че е участвал в пренасянето, а не в разфасоването. Аз станах свидетел, че се тиражира факта, че той е участвал в разфасоването, което не е така Ако се приеме, че той е участвал в пренасянето и укриването – важен е мотивът. Защо го е направил? Това също трябва да бъде изяснено, за да може да стане ясно на цялата общественост причините да го направи. Възможно е той да се страхува от една добре смазана машина. Не може да се приеме нещо, че е направено, щом няма доказателства. Той е съдействал, органите благодарение на него са стигнали до разкриване на тежките престъпления. Може би е го би го страх от реванш от извършителите.“, каза Янков.

„В други държави по друг начин се разследва. Когато се разследват организирани престъпни групи, има възможност за защита на свидетелите. Без неговите показания, това престъпление не би могло да бъде разкрито.“, добави той.

Прокурор Христо Колев каза, че настоящото производство е във връзка с искане на Деян Дичев за изменение на неговата мярка задържане под стража, взета в досъдебното роизводство от Районен съд Бургас. „Той настоя да е при закрити врати, като прокуратурата беше на мнение, че следва да се гледа в открито заседание, за да стане достояние на медиите и обществото. Прокуратурата поддържа, че са налице основанията за задържане под стража с оглед извършеното престъпление, неговата личност, трайността на деянията, като в случая са основанията на закона той да бъде задържан под страха“, каза прокурорът.

Деян Дичев не е давал обяснение в залата.

„Няма да коментирам детайли от разследването, то не е приключило. Не е в интерес на разследването да се изнасят данни от делото, преди то да е приключило с окончателен акт“, добави прокурорът.