Световната здравна организация предупреди, че има вероятност тази есен коронавирусът да вземе в Европа около 236 000 жертви, съобщава "Франс прес".

Причината е агресивността на делта варианта и непрекъснато намаляващия темп на ваксинационната кампания.

Предупреждението идва, след като светът вече надхвърли 4,5 милиона смъртни случая от COVID-19 от началото на пандемията.

Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге заяви, че инфекциите и смъртните случаи отново се увеличават в Европа, особено в по-бедните страни на Балканите, в Кавказ и Централна Азия.

С 14% е намалял броят на ваксинациите в 53-те държави, които Световната здравна организация наблюдава от средата на юли. От 53 страни членки на СЗО в Европа през изминалите две седмици 33 са отчели над 10% заболеваемост.

Клуге посочи, че в няколко държави започва да се наблюдава увеличено натоварване на болните и по-голям брой смъртни случаи в Европа - с 11% повече през миналата седмица спрямо предходната.

С тези темпове прогнозата е, че до 1 декември в Европа ще има поне 236 000 починали от коронавирус, предупреди той.

От СЗО са обезпокоени и от статичнит нива на имунизация и малкия брой ваксинирани в по-бедните страни.

По данни на организацията едва 6% от хората в страните с по-ниски и средни доходи в Европа са напълно ваксинирани, а някои страни са успели да ваксинират само един на всеки 10 здравни специалисти.

До момента COVID-19 е взел 1,3 милиона жертви на Стария континент.