От Афганистан вървят огромни човешки маси, като се очаква до месец те да са в непосредствена близост до границата ни, предупреди МВР шефът Бойко Рашков.

Заради това МО е поело ангажимент да съдейства със сили и техника, за да се отговори на натиска във възможно най-голяма степен.

Рашков съобщи, че в сравнение с предходната година се е повишил шесткратно мигрантският натиск.

„Отчита се увеличение от 17% до август в сравнение с юли минала година. Най-много са опитите за влизане от Турция“, посочи той.

Според него няма да се изграждат нови центрове за настаняване на бежанци.

„Към 23 август в центровете за мигранти има 953 лица при капацитет от 1260 души, т.е. те са запълнени на 75,6%. Отворен е ремонтиран център за настаняване в Елхово, където има още 200 места. Възможно е пускане на още два обекта в Любимец и Елхово, ако се наложи, които са построени миналата година“, информира министърът.

Той призна, че оградата на границата с Турция през последните години не е поддържана и сега на места има срутища, пробиви, а някъде дори е паднала.

"Областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково трябва да се грижат за оградата, явно поради липса на пари това не е правено. Сега ще трябва да се възстанови, защото е сериозно препятствие за мигрантите“, коментира Рашков.

Областните управители вече са дали заявките си за нужните финанси, за да бъде ремонтирано съоръжението.