„Благодаря, Бургас! Чувствам се прекрасно!“. Това написа вчера в книгата за пожелания и впечатления на Община Бургас виртуозният американски джаз-фюжън китарист Стенли Джордан (Stanley Jordan), който минути преди това зарадва хора с увреждания и в неравностойно положение с благотворителен концерт в Експо център „Флора Бургас“.

Световноизвестният китарист е на почивка в Бургас, но въпреки това реши да подари част от своята музика на ползвателите на социални услуги от Община Бургас, защото според него „музиката прави хората щастливи“ и вярва, че музиката може и да лекува, а музикалната терапия е за всеки. „Ще свиря на сцена, въпреки че съм тук на ваканция, по покана на мои приятели, а не на промоутъри. Обичам България!“, сподели от сцената Стенли Джордан и допълни, че това е третото му посещение в нашата страна.

Повече от час той говори и свири на гостите на благотворителното събитие във Флора. Стенли изпълни свои любими мелодии, пресъздадени на грифа на китарата с уникалната му техника-с две ръце-като на пиано. Получи бурни аплодисменти и много ръчно направени уникални подаръци от публиката.

На концерта присъстваха още заместник-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева и директорът на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров.

Стенли Джордан е доказана, световно значима фигура в съвременния джаз, с четири номинации „Грами”. На 6-годишна възраст, започва да учи пиано, след което измества фокуса си към китарата. Въпреки това, продължава да свири на китара, като на пиано и така разработва своя уникална техника на свирене – tapping. Обикновено китаристите използват и двете си ръце, за да изсвирят всяка отделна нота, но тази техника му позволява да свири на китара „с двете ръце независимо”, съчетавайки едновременно ритъм и соло китара.