1 200 000 лева ще бъдат необходими за почистването на избуялата растителност само в бургаския участък между двете мрежи на оградата по границата с Турция. По 127-километровото трасе няма пропаднали участъци или направени от трафиканти пробойни. Но заради избуялите между мрежите храсти на места обаче има искривявания. Проблемът ще се задълбочи, ако не бъдат разчистени до зимата, смятат от администрацията и тогава за дейностите ще бъде необходима по-висока сума.

Пари от държавната хазна е поискал и бившия областен управител Вълчо Чолаков - около 650 000 лева през миналата година, но средствата не били отпуснати. Затова и днес са нужни двойно повече.

Към този момент няма избрана фирма, която да бъде ангажирана с разчистването. Това обаче ще се случи в най-кратки срокове, ако държавата захрани сметката на Областна управа - Бургас.

Средства ще са нужни и на колегите на Мария Нейкова в Ямбол и Хасково. Тримата трябва да изпратят общо искане за отпускане на различни суми. Основно, ще се използват за наемане на техника, надници за работници и третирането с препарати на вече изчистените участъци.