Пътниците на търговските полети са една аудитория, от която авиолиниите могат да се възползват, за да генерират допълнителни печалби. Експертът по туристически маркетинг Калоян Валентинов Данчев обяснява как може това да бъде постигнато.
Еволюцията в търговската авиация е направила огромен скок през последния век. От първите самолети с дървени седалки до една просперираща индустрия с множество авиолинии, която според Организацията за международна гражданска авиация, извършва до 100 хил. търговски полета по целия свят всеки ден. В същото време златната ера на този бранш – със своите просторни седалки и стюарди, които сервират храна в сребърна посуда, е останала много назад в миналото. Това обяснява Калоян Валентинов Данчев, който вече е част от елитната общност на Forbes САЩ. Той е член на Съвета за фирмено развитие, приносът му за елитното издание е, благодарение на опита му, който има в сферите на туризма и технологиите. Именно там е развил голяма част от професионалната си кариера.

https://www.forbes.com.mx/ad-refuerzan-consejo-de-forbes-estados-unidos-con-kaloyan-valentinov-danchev/

„За да се увеличат печалбите, компаниите увеличават седалките в самолетите. Също така забелязвам, че тапицериите изглеждат по-тънки и по-неудобни, а в много авиолинии седалките изобщо не се накланят. Храната, която едно време се е считала за основен фактор, вече е по-обиконвена, с по-малък фокус върху качеството и вкуса. Също така виждаме въвеждането на нови услуги – примерно класата „икономична – премиум“, като стратегия за генериране на печалби. Не трябва и да игнорираме множеството допълнителни такси, като добавките за да ви настанят близо до изход, допълнителен багаж и избор на места, които се превърнаха в нещо нормално“ – посочва специалиста.

Като редовен пътник и професионалист по темата, Калоян Валентинов Данчев коментира начина, по който авиолиниите планират да увеличат своите приходи в наше време.

https://www.forbes.com.mx/ad-monetizacion-del-usuario-aviacion/

В съответствие с визията на експерта, авиолиниите игнорират до голяма степен една ясна тенденция, която в този момент доминира социалния и фирмен хоризонт – монетизацията.

„Хората го правят всеки ден – монетизират своите домове чрез AirBnb, своите социални мрежи чрез платени публикации и своите данни чрез инвестиционни платформи като Datavest. Фирмите също го правят – продават празни стени като рекламна площ, отдават под наем офис клетки като споделени офиси и се асоциират с фирми на трети лица за да увеличават продажбите си. Авиолиниите също могат да станат част от тази тенденция, само че не могат да монетизират данните на пътниците, а самите пътници“, пише в своя статия Калоян Валентинов Данчев.

Самолет, който се използва за международни полети може да транспортира 350 пътника, а национален полет – между 150 и 180.
Ако умножим най-ниската бройка, която е около 150, с броя на дневните полети (100хил. според предходните числа), то получаваме 15 милиона пътници, които летят всеки ден.

„Тези пътници се настаняват бавно, някои четат, говорят си или скучаят. Накратко – те са аудитория на разположение. Това предлага отлична възможност за отбрана монетизация“ – обяснява експерта.
За Калоян Данчев схемата е проста – авиолиниите могат да монетизират тази аудитория на тяхно разположение като се асоциират с други компании, за да продават продукти на борда по време на полетите. Всякакви типове продукти или услуги - от застраховки до спа процедури.
„Тези услуги могат да се предлагат с цел регистрация на бъдещи клиенти, за трансфер от летището или трансфер до дома, когато се приберат от пътуването. Стюардите, чиито функции се въртят главно около инструкции за сигурност и обслужване, могат да бъдат специално обучени да продават продукти от трети лица. Или даже по-добре – фирми-партньори могат да обучат свои собствени стюарди в основните аспекти на сигурността и обслужването и авиолиниите могат да използват тези компании като подизпълнители, за да спестят от работни разходи.
Изброеното може да даде възможност на авиолиниите да създадат източник да допълнителни доходи в същото време, в което партньорските брандове се възползват от аудиторията на авиолиниите, за да осъществяват продажби. Макар и на теория това да изглежда като прост способ за печелене на пари, въпросът който поставя експерта е: какви ползи би имало това за пътника?

Защо пътниците не биха отказали?

Никой не обича да бъде сгушен в тясна седалка в продължение на часове. И това преживяване може да бъде значително по-малко приятно, ако някой продавач рецитира рекламни съобщения по време на полет, който така или иначе е също толкова неудобен, колкото и е евтин.

Какво точно може да убеди един пасажер да участва в тази въздушна търговия? Очевидна опция ще бъде намаляването на цените за летене, което е нещо, което вече се е осъществило – макар и в по-малък мащаб, с дъблинската авиокомпания RyanAir.

“RyanAir предлага някои от най-евтините полети в Европа. Компанията се научи да го прави чрез модела на Southwest, който се възползва от връзки с най-малките летища. Но това не е всичко, което правят, за да намалят цените си и да увеличат печалбите; също така те се възползват от пътниците си, за да осъществяват продажби под формата на нещо, което ефектно наричат „продажби по самолетната писта“ (Runway Retail) – каталог на борда“ – обяснява експерта.

„Чрез тази схема, RyanAir прави така, че продава продукти на пътниците си чрез стюардите. Това им позволява да намалят средната цена на билетите си до по-малко от 50 евро и да предлагат някои от тях до 5 евро. Стратегията е в голяма помощ и на самите стюарди, тъй като получват възнаграждения за продуктите, които продават по време на полета, обяснява Данчев.

Дали монетизацията на пътниците би имала успех при своето широко въведение? RyanAir е ясния пример, че би имала. Поставени пред избора да бъдат застрашени от затваряне или да се превърнат в една авиолиния, позната със своите рисковани стратегии, е ясно, че може да се спечели от това самолета да се превърне в търговска площ“ твърди експерта.

Връщане към лукса?

Относно съмнението какво ще стане с пътниците, които твърдо не искат да им се продава нищо по време на полетите им, Калоян Данчев обяснява какво би станало на практика, в случай че тази стратегия на монетизация се приеме в широк мащаб.

„Бихме видяли едно подобряване на стандартите на обикновените полети. Защо? Без съмнение е, че някои пътници ще обмислят опцията дали да изберат между по-евтин полет, в който се продават продукти, или полет, за който могат да платят повече (може би еквивалента на сегашен билет), за да пътуват на спокойствие. Освен това – авиолиниите биха желали пътниците да купуват тези билети и така да подсилят конкурентоспособността си, що се касае до качество и луксозни екстри.

Според тезата на специалиста, прилагането на тази стратегия ще даде на ползвателя осезаеми резултати – полетите в икономична класа ще са по-малко претъпкани, с повече място между седалките и с повече диапазон за накланяне. Авиокомпаниите могат да инвестират повече в качеството на храната и развлеченията като освен това при по-малък брой седалки ще има по-малък брой пасажери на борда, което ще помогне на стюардите да предоставят по-добро обслужване.

Накратко: можем да станем свидетели на връщането на лукса и ползите от златните години на авиацията, разбира се, без опцията да се пуши на борда.“ - коментира специалиста.

Дали това не е само едно добро пожелание? Не е задължително да е. Ако повече фирми започнат да си партнират с авиокомпаниите в духа на монетизацията и ако клиентите видят ползите от намалените тарифи и по-добро качество, монетизацията на пътниците и възможностите за продажби във въздуха ще бъдат бъдещето на авиационната индустрия“.