Както по-рано писахме, Станислав Трифонов предложи експертен кабинет. Тази сутрин, още преди ЦИК да е съобщила официално резултатите, той представи имената на министрите, които предлага.

Евентуален министър на здравеопазването ще е 31-годишният вирусолог Велислава Петрова, която работи в Глобалния Алианс за Ваксини и Имунизации (GAVI, The Vaccine Alliance) в Женева като специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините, съобщава www.zdrave.net.

Справка в Уикипедия показва, че Петрова е работила като консултант към ООН и редица други международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите. Водещ експерт в проект на Световната Банка, възложен от МВР за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025г).

„По време на докторската си степен в Университета в Кеймбридж, тя патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който отрива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Нейното откритие е включено в 100-ти най-влиятелни научни трудове за 2019 година и е отразено в редица международни медии (BBC, Financial Times, Forbes, Time Magazine).

През 2021 г. Велислава Петрова е избрана за финалист в конкурса „Най-изявените млади личности“ и представлява България в категорията "Иновации в медицината" на световния финал в Южна Африка.

Родена е в Сандански, където завършва средното си образование в НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ със златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование Велислава Петрова продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по "Микробиология с година в индустрията" в Университета в Бристол. Избрана за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект фокусиран върху методите за сенквениране на вирусни геноми. Велислава Петрова продължава докторската си степен в Универистета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от Сангер Институт, най-големият център за геномни изследвания в Европа.

Анестезиогът д-р Антония Валентинова пък е предложена за министър без портфейл по ромските въпроси. Д-р Валентинова е завършила МУ-София през 2018 г. Работи в Отделение по реанимация на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.