Чаканият камбанен звън на храм „Света Троица“ отново ще оглася странджанското село Евренозово, община Малко Търново, след като днес за първи път от десетилетия посрещна православните жители и гости на населеното място. Църквата се издигна от руините, след като преди няколко години инициативни хора, имащи имоти в селото, са подели идеята тя да бъде възстановена. С много усилия и минавайки дълъг път, днес храмът беше осветен. Евренозово посрещна по случая десетки гости, беше раздаден и курбан за здраве. Напоителният дъжд не помрачи празничното насроение на местните жители, сред които беше и кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

„Горд съм като странджанец, благодарен като кмет и щастлив чисто човешки - от днес в Евренозово ще се чува камбанния звън от осветения вече храм "Света Троица"! Прекрасна малка, спретната църква, обединила желанието и труда на толкова много хора, за да я има! Благословени дано да бъдат!“, каза той.

Историята на църквата започва много назад във времето - през 1929 година. Тогава свещеник в селото е бил Тодор Ключански - руснак, белогвардеец, завършил Ставрополската духовна семинария. Било избрано църковно настоятелство в състав: Тодор Дражев,Антон Николов и Атанас Пелев. Това настоятелство и свещеника, чрез средства от дарения и с доброволния труд на цялото население, през 1929 год. издигат църква - широка 3 м., дълга 12 м., висока 4 м. Главният майстор-зидар е Димитър Райчев от Малко Търново, с пръв помощник Никола Бялков, също малкотърновец. Основният строителен материал е камъкът – от вътре измазана с вар, а отвън с вар и цимент, с дебелина на стените 80 см. Има 7 големи прозорци и 4 малки, дървени, прави. На иконостаса в долния ред били подредени иконите на Спасителят, Божията майка, Св. Троица, Св. Йоан Кръстител, Св. Николай.

Цялото вътрешно обзавеждане било направено също от дарения, като се започне от полюлея, кандилките, свещниците, покривките, дантелите, иконите и се стигне до камбаната - дар от най- богатия дерекьовчанин Стамат Моллов, който след Евренозово се установил в Карабунар /Средец/.

Осветяването на църквата било на 20 септември 1931 година от Сливенския Митрополит Иларион. На големите празници за причестяване идвали и от селата Близнак, Младежко, Моряне.

След 1944 година жителите на Евренозово се изселват в други населени места и то обезлюдява. За църквата „Света Троица“ няма кой да се грижи и постепенно започва да се руши.

През 1956 година Общината в Малко Търново предписва да бъде съборена. Взривяването й става през април 1976 година във връзка с откриването на Овцекомплекс, за който се очаквало да пристигне и Тодор Живков на 6 май 1976 г. Взривена е с бомби, а теренът е изчистен с булдозер...

Селото беше единственото в Община Малко Търново без църква.