Съветът на католиците в западния германски град Аахен призова църквата да се противопостави на отказа на Ватикана да благославя хомосексуални двойки. Епархийският съвет заяви, че епископ Хелмут Дизер трябва да отхвърли забраната, съобщи агенция ДПА.

"Бог обича и благославя всички хора", пише в изявление съветът. "Ако хората искат да поставят своето партньорство, понесено от любов и отговорност, пред Божията благословия, църквата не може да откаже благословията."

Съветът каза още, че насърчава всички свещеници в епархията публично да заявята своята практика на благословение, като казват, че в това им действие те имат подкрепата на голямо мнозинство от вярващите католици.

Преди седмица Конгрегацията за доктрината на вярата във Ватикана издаде декларация, че католическата църква няма правомощията да благославя хомосексуалните двойки. "Прокарват се планове и предложения за благословии на съюзите на лица от един и същ пол в известен църковен контекст", се казва в него. Но благословията на човешките взаимоотношения е съвместима само ако е "според замисъла на Бог, вписан в сътворението", се казва в декларацията.

Епархийският съвет на католиците в архиепископията в Кьолн също разкритикува Ватикана. "Това не е Божието обещание за хората, както го разбираме", пише в изявление председателят Тим-Оливер Курцбах.

Източник: "Дневник"