Поредно силно земетресение удари Гърция преди минути.

То е било с мощност 5, 8 по Рихтер и е било усетено в Еласона, съобщава Геодинамичния институт на Националната обсерватория в Атина.

Епицентърът е бил на 17 километра югозападно от Еласона, в същия район, където вчера, сряда, имаше и друго с магнитуд 6 бала.

Дълбочината е била на около 10 км.

Потребители в социалните мрежи у нас също споделиха, че са усетили труса.

"Направо се залюляха лампите, доста силно беше, вие усетихте ли", пита мъж от столицата.

Подобна реакция бе и преди няколко дни, когато хора коментираха, че трусът е бил наистина мощен, за да се усети чак в София.



Земетресението е било усетено в Тесалия, Ахая, но и Атина.

Според сеизмолози се касае за вторични трусове.

В 11,36 ч. тази сутрин отново в околностите на Еласона бе регистриран нов трус с магнитуд от 4,4 по скалата на Рихтер. Земетресението е било на 245 км северозападно от Атина и на 13 км южно - югозападно от Еласона.

Вчера същият район бе ударен от 6,3 по Рихтер, което причини значителни материални щети, а десетки къщи в селата Месохори и Дамаси рухнаха, но не се съобщаваше за човешки жертви.

От тази сутрин екипи на гръцкото министерство на инфраструктурата започнаха широкомащабни проверки на обществените сгради в района на земетресението.

Професорът по сеизмология в Солунския университет Костас Папазачос не изключва възможността за много силен вторичен трус с магнитуд като първия, като добавя, че след него ще последват няколко вторични труса.

Той подчертава, че при никакви обстоятелства училищата не трябва да бъдат отворени утре. Специалистът добавя, че хората трябва да бъдат внимателни и да стоят извън домовете си за няколко часа.