От днес започва да работи електронен регистър, в който гражданите ще могат да си запазят час за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Системата ще бъде отворена в 17.00 ч., съобщиха при представянето й от „Информационно обслужване“.

Чрез регистъра в 4 лесни стъпки всеки гражданин може да запази час в центровете за ваксинация в страната.

На първа стъпка се попълват данните от личната карта. При втората стъпка всеки ще може да посочи предпочитана ваксина, която иска да му бъде поставена.

След това потребителите могат да изберат часови пояс и лечебното заведение, където да бъде имунизиран. След попълване на необходимата информация може да изберете канал за обратна връзка - чрез съобщение или имейл.

Системата работи с една седмица напред. 24 часа преди избрания ден за ваксинация, потребителите ще получат автоматично съобщение като подсещане. Всеки потребител, след избора на вида на ваксината, която иска да му бъде поставена, ще получи и съобщение кога трябва да се яви за втората доза.

Системата работи само за ваксинационните центрове в страната, поясниха от "Информационно обслужване".

Целта на регистъра е да бъде въведен ред и да се избегнат струпванията пред ваксинационните центрове, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Да въведем ред, да коригираме, да управляваме процеса на наплива към лечебните заведения“, добави той.