На 7 февруари 1878 г., II-ри ескадрон на 13-ти Драгунски полк на военния орден, командван от майор Колонжаевски, влиза в Анхиало и слага край на едно тиранично управление, което за анхиалци продължава 425 години. В сблъсъците за освобождението на града загиват 39 души, трима са войници от 13-ти Драгунски полк.

Днес Поморие празнува 143 години от Освобождението си. Националният флаг и знамето на град Поморие тържествено бяха издигнати под звуците на химна.

С почит към героите, дали живота си за града и за страната ни, отец Борис – свещеник при храм „Свето Рождество Богородично” отслужи благодарствен молебен, под музикалния съпровод на дамски хор „Благовестие“, с диригент Йорданка Туджарова.

„Дори и да забравим войната, имперските интереси, хронология, факти, събития, дали паметта ни ще бъде по-друга? Ще помним ли предците си, стремежа им към независимост. Осъзнатото им чувство за национална принадлежност. Бунта им срещу една закостеняла феодална система, спираща предприемчивия човешки дух, в която определени етноси заемат най-ниското стъпало в обществото.

„Свободата е правото на избор, изпитание за волята и е само за силния. Щом веднъж свободата е пуснала корен, тя бързо израства. 143 години от нашата свобода, ние сме все още тук, за да преклоним глава пред корените си и да почетем паметта на хората отдали живота си, за да ни има.” Това гласеше част от словото на Елена Йорданова, уредник в Исторически музей Поморие, произнесено днес от секретаря на НЧ „Светлина-1939” Донка Китанова, която бе водещ на събитието. На празника присъства и Ана Искрова – правнучка на Симеон Стойков, участник в Освободителната война. Тя също призова да пазим, помним и уважаваме хората, дали живота си за своя народ.

Пред паметните плочи на участниците в Освободителната война, венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета Иван Алексиев, председателя на Общинския съвет Адам Адамов, общински съветници, почетния гражданин на Поморие Теодоси Гуджуков, общественици и граждани.