Ново изискване при кандидатстване за работа в условията на пандемия имат някои работодатели. Към CV-то те изискват и тест за антитела или отрицателен PCR, показва проверка на "Монитор" в офертите за работа.

Така например производител на вина иска да наеме служител в склад за опаковане и бутилиране, но само ако е прекарал коронавируса. За доказателство кандидатът трябва да предостави тест за антитела. В текста е упоменато, че работата не е тежка.

"Търсим човек да опакова вина, да слага етикети, да се смее на шегите ми. Работата дава възможност да се слушат и аудиокниги. Могат да кандидатстват хора от всякакъв музикален жанр. Единственото условие е човекът да предостави тест за антитела за COVID-19. Странно условие, но сега, както винаги, хората са по-важни от бизнеса и пазим екипа и клиентите си", пише в обявата.

Подобно изискване при наемане на хора има и фирма за опаковане на подаръци. В обявата е изтъкнато, че не искат новият служител да предаде зараза на някого.

"Вярно е, че няма установено законово изискване за това, то е на самия работодател. Но за мен е нещо нормално, когато искаш да наемаш служител, той да е в добро здравословно състояние. А и не само, за да изпълнява задълженията си, но и да е здрав заради себе си и околните. Все пак този човек влиза в даден колектив, логично е да се поиска свидетелство,че е здрав и че няма да навреди на някого", коментира изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

Според него тестът не е гаранция, че служителят няма да се зарази след известно време, но поне е доказателство, че когато постъпва на работа, няма инфекция в даден момент.

Той изтъква, че неслучайно се изисквало медицинско свидетелство и когато някой е прекъснал трудовия си договор шест месеца.

"Тогава се изисква медицинско свидетелство, че лицето е клинично здраво. Това е в полза не само на работодателя, но и на работника. Все повече фирми пък правят тестове на служителите си и тези разходи ще се признават вече от НАП. Така се надявам подобни изисквания при наемане на работа да се регламентират по някакъв начин", обяснява Иванов.

В същото време се оказва, че ако някой си търси работа и е задължен от бъдещия си работодател да предостави тест за антитела или отрицателен PCR тест, няма как да бъде извършена проверка от съответните органи, защото реално все още няма трудови взаимоотношения.

Тогава няма как контролният орган ИА Главна инспекция по труда да вземе отношение. Синдикатите също не могат да помогнат в такава ситуация, защото реално няма синдикална принадлежност, нито наличие на евентуален трудов договор. Затова единственият орган, който би могъл да помогне, е Комисията за защита от дискриминация.

"Ако се приеме, че това условие е дискриминиращо по някой признак, тогава комисията би могла да потърси отговорност и да наложи санкции за работодателя, който, изисквайки негативен за COVID резултат от търсещия работа, на практика е нарушил правата му. Засега обаче в Комисията за защита от дискриминация няма подадени такива сигнали, обясняват от ведомството.

Истината е, че българските работодатели далеч не са единствените, въвеждащи това изискване. Това вече е все по-масова практика в страни от Западна Европа, най-вече в Испания.