„Световната здравна организация, още преди тази пандемия, заяви и аз съм съгласен, че една най-големите заплахи за здравето на човечеството, заедно със замърсения въздух, затлъстяването и болестите, за които всички знаем, е отказът за ваксинация на големи групи от населението. В исторически план ваксините са избавили човечеството от много тежки заболявания”. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на „Здравей, България”.

Според него личният пример е много важен, особено когато е даден от авторитетни личности. Той е съгласен, че в този момент политиците и известните хора, както и медиците, трябва да покажат, че ваксинацията срещу коронавируса е безопасна. Той изрази увереност в добрите резултати на препаратите и бе категоричен, че ще се ваксинира. Д-р Маджаров подчерта, че живеем в свят, в който има много и големи технически постижения.

„Ако ние започнем да се съмняваме във всяко постижение на съвременната наука, къде отиваме като общество? Ваксините са част от тази наука. Аз ще се ваксинирам, даже с нетърпение го очаквам. Много по-успокоително е да се ваксинираш и да знаеш, че си взел мерки, отколкото да очакваш във всеки един момент да се заразиш. Категорично за всеки човек над 50-годишна възраст това е доста по-разумният подход в ситуацията”, коментира председателят на БЛС.

Според него, ако ваксината не се съхранява правилно, вероятно ще загуби своята ефективност, но няма да е опасна за хората. Той определи въпросът за съхранението като едно от най-сериозните предизвикателства, пред които ще се изправят медиците у нас. Според него ваксинацията ще става в определени за целта пунктове. Маджаров коментира и появилите се снимки на опашки пред големи магазини в почивните дни.

"Не толкова мерките са важни, колкото контролът за спазването им. Тук става въпрос за абсолютен отказ да бъдат спазвани от ръководството на този магазин, който и да е той, и не съм чул да са санкционирани, а трябва да бъдат наложени санкции", смята той.

От лекарския съюз пожелаха по-добра комуникация между медиците, Министерския съвет и здравната каса.

"Взеха се решения да се разкрият COVID зони в ДКЦ-тата. Имате ли информация колко сключени договори има досега за такива зони? И аз нямам, а съм председател на лекарския съюз", каза още Маджаров.

И все пак като безспорно постижение беше определено въвеждането на електронното направление.

"Електронното направление действа. Не е вярно, че на места, в някои части от страната, е невъзможно. Невъзможно е там, където IT фирмите не са интегрирали на общопрактикуващите софтуера", обясни председателят на лекарския съюз.

А скоро факт ще е и електронната рецепта. А как ще се поготви страната за предстоящата кампания по ваксиниране, ще стане ясно по-късно в понеделник на брифинг на здравните власти.

Източник Нова тв